Food Not Bombs, czyli jak pomagać potrzebującym
calendar 12 kwi 2022 12:00

Food Not Bombs, czyli jak pomagać potrzebującym

Kartony i pojemniki pełne warzyw, ciągły stukot noży o deski do krojenia, grupka młodych ludzi krzątających się wokół stołu i bulgot dobiegający z garnka pełnego zupy brokułowej. Tak właśnie wygląda wrocławski odłam grupy Food Not Bombs, z którym miałem okazję spędzić czas w ostatnią sobotę.

Food Not Bombs to międzynarodowa akcja, której celem jest przygotowywanie wegańskiego jedzenia z odzyskanej żywności. Wydaje się je wszystkim, którzy tego potrzebują. Na świecie można znaleźć setki kolektywów działających pod tą nazwą; na przykład we Wrocławiu. Nasza lokalna sekcja FNB reklamuje się w następujący sposób:

“800 milionów ludzi na świecie żyje w ciągłym głodzie. Jednocześnie zbrojenia 10 największych militarnych potęg pochłaniają 1,23 biliona USD rocznie. Dodajmy do tego jeszcze, że 1/3 produkowanej żywności jest wyrzucana. Chcąc zaprotestować przeciwko tej niesprawiedliwej polityce. Co tydzień, przez 9 miesięcy w roku, przygotowujemy ciepłe, wegańskie posiłki, którymi wspólnie z każdym chętnym posilamy się przy Dworcu Nadodrze”.

Miałem okazję porozmawiać z dwiema członkiniami wrocławskiego FNB, Barto i Alicją. Opowiedzieli o swojej pracy, sposobach organizacji i o tym, jak pomagają.

 

 

Działaczki i działaczy Food Not Bombs można spotkać  w każdą sobotę: od godziny 10 zajmują się przygotowywaniem posiłków w Centrum Reanimacji Kultury przy ulicy Jagiellończyka 10 C/D, a od godziny 15 wydają jedzenie na Dworcu Nadodrze.

zdjęcie autora

Kamil Wardęga

obrazek 6 komentarzy

Druczki, odpowiedzi i ich nowy wymiar dostępności

Da się prosto po polsku? Niektórzy wątpią, choć specjaliści z Pracowni Prostej Polszczyzny opracowali standard prostego języka polskiego i od wielu lat szkolą urzędy oraz instytucje w prostym, zrozumiałym pisaniu.

0 komentarzy opublikowany 3 lata temu

Motocykl elektryczny z Wrocławia zadebiutował w zawodach

0 komentarzy opublikowany 6 miesięcy temu

Kluczowa nie tylko w Wenecji

Europejczycy wykorzystują co roku miliardy metrów sześciennych wody – nie tylko do picia, lecz także w rolnictwie, produkcji, turystyce oraz w innych sektorach usługowych. Jakie procesy korzystające z wody można zopt...

0 komentarzy opublikowany 2 lata temu

Zgniły śledź i wielkie kłamstwo, czyli subiektywny przewodnik …

Szymon Sikorski - 10 wrz 2021

Nowe media, technologia i idące za tym społeczne zmiany otwierają przed nami nieosiągalne wcześniej możliwości budowania marki, przekazów, kształtowania postaw, decyzji po...

„Poziom minimum to szacunek”. O walce ze stereotypami

Kacper Bednarz - 22 lis 2021

– Ja mogę się nie interesować innymi kulturami, mogę być skupiony tylko i wyłącznie na polskiej tradycji, mieć zupełny brak zaciekawienia światem, ale to nie może si...

Białoruś bez granic

Kacper Bednarz - 19 paź 2021

– We Wrocławiu znaleźliśmy się z wielu różnych powodów. Niektórzy mieszkają tu od lat, inni, prześladowani we własnym kraju, zaledwie kilka miesięcy temu znaleźli w ...

Food Not Bombs, czyli jak pomagać potrzebującym

Kamil Wardęga - 12 kwi 2022

Kartony i pojemniki pełne warzyw, ciągły stukot noży o deski do krojenia, grupka młodych ludzi krzątających się wokół stołu i bulgot dobiegający z garnka pełnego zupy ...