Czas na przetwory na zimę – co możemy przygotować w sierpniu
Koniec sierpnia to najlepszy czas na robienie domowych przetworów na zimę. Sałatki, dżemy, kiszonki, czyli jakie słoiki powinny znaleźć się w Waszej spiżarni.
Koniec sierpnia to najlepszy czas na robienie domowych przetworów na zimę. Sałatki, dżemy, kiszonki, kompoty czyli jakie słoiki powinny znaleźć się w Waszej spiżarni.
–Na koniec sierpnia można zrobić naprawdę dużo różnych przetworów, cukinie, śliwki, ogórki, kabaczki, jest przecież jeszcze końcówka sezonu na wiśnie – mówi Monika, jedna z redakcyjnych mam.
MALINKI – dżemy i soki
– Odmian malin jest dużo, moje nawet są do października, ale można teraz z malin robić soki, dżemy, wyjdą dobre – mówi Ania, jedna z redakcyjnych mam.
Przede wszystkim polecam zastanowić się nad zrobieniem soków do herbat, które dla mnie są niezastąpione, dżemy tak samo. Propozycję takiego dżemu znajdziecie tutaj, a tutaj przepis na sok. Tegoroczne ceny malin są rekordowo niskie, miejscami sięgające nawet 8-9zł/kg, dlatego warto w tym roku w przetworowym szaleństwie skupić się na nich.
POMIDORKI – przeciery i sosy
– Pomidory w sierpniu też są smaczne, są już słodkie, więc można spokojnie robić sosy czy przeciery – opowiada dalej Ania.
Przeciery pomidorowe są niezwykle uniwersalne. Stanowią bazę sosów i zup w najróżniejszych kuchniach. Dodatkowo, przeciery robi się wyjątkowo prosto, dlatego warto przechować sobie trochę warzywnej świeżości na zimniejsze dni. A oto znaleziona przeze mnie propozycja przygotowania przecieru, którą łatwo modyfikować o dodawane przyprawy i zioła. Średnia cena pomidorów w tym sezonie wynosiła około 6,30zł/kg.
OGÓRKI – kiszone i małosolne
– Ja teraz robię ogórki kiszone, bo jak mi zawsze mówiono – sierpniowe ogórki są pewniejsze i lepiej wychodzą – mówi dalej Ania.
Ogórki kiszone i małosolne to szybki i satysfakcjonujący sposób na rozpoczęcie przetworowej przygody, a wielu z nas z pewnością kojarzą się z powrotami do domów, Sposobów na ogórki kiszone czy małosolne jest wiele, a różnią się głównie dodatkami, podrzucam więc Wam propozycję na ogórki kiszone z chili, oraz na klasyczne małosolne.
Średnia cena ogórków gruntowych do zakiszenia to w tym roku około 4zł/kg.
CUKINIA – sałatka, leczo i zalewa
– Pod koniec sierpnia jeszcze cukinia, konieczne sałatki z cukinii – dodaje Monika.
Cukinia pod koniec sierpnia powinna być najświeższa, najtańsza i najsmaczniejsza. Warto zastanowić się nad przerobieniem jej choćby na sałatkę z curry, albo przechowanie jej w zalewie. Sezon na świeżą cukinię powinien trwać do końca lata, a jej cena pod koniec sezonu wynosi około 2,80zł/kg.
MARCHEWKA – kiszonki i pasteryzacja
– Marchewkę, pietruszkę i seler, moim zdaniem do wszystkiego można dodawać i zawsze będzie pysznie – mówi Monika.
Marchewka stanowi świetny dodatek do sałatek bazujących na kapuście, które otwieramy przy zimowych obiadach. Z papryki, marchewki i kapusty można zrobić sałatkowe przetwory, takie jak w poniższej propozycji. Marchewkę fajnie też zapasteryzować, zakisić albo pokusić się o dżem.
Życzę wszystkim miłego przetworowania, Maciek.
Zielona pomoc – grupka “ROŚLINY – Wrocław”
Redakcja Bluetram - 23 sie 2022Choruje mi hoya, alokazja nie domaga, roślinny bałagan. Grupa "Rośliny – Wrocław" pomoże Ci wybrać osłonki lub odpowiedni gatunek do pokoju ze wschodnim oknem, a sklep z r...
Moda szkolna – co jest na topie?
Agnieszka Zwolińska - 29 sie 2022Co będzie nosiło się w szkołach? Jakie outfity będą najmodniejsze? Rok szkolny tuż za rogiem. Plecaki, zeszyty, piórniki, kolorowe flamastry, kredki, bidony, a także śnia...
Knajpy, które powinien poznać każdy wrocławski wegetarianin
Piotr Gładczak - 03 sty 2022Gdzie jedzą wrocławscy wegetarianie? Co prawda obecnie normalną sytuacją jest obecność wegetariańskich potraw w menu każdej restauracji, to jednak popularnością wśród w...
Samolotem na weekend
Kamil Wardęga - 19 cze 2022Warszawa: 95 złotych. Oslo: 115 złotych. Sztokholm: 146 złotych. Londyn: 210 złotych. Polacy latają samolotami dość rzadko; niektórzy nie wiedzą jednak, że loty międzyna...