
Czas na przetwory na zimę – co możemy przygotować w sierpniu
Koniec sierpnia to najlepszy czas na robienie domowych przetworów na zimę. Sałatki, dżemy, kiszonki, czyli jakie słoiki powinny znaleźć się w Waszej spiżarni.
Koniec sierpnia to najlepszy czas na robienie domowych przetworów na zimę. Sałatki, dżemy, kiszonki, kompoty czyli jakie słoiki powinny znaleźć się w Waszej spiżarni.
–Na koniec sierpnia można zrobić naprawdę dużo różnych przetworów, cukinie, śliwki, ogórki, kabaczki, jest przecież jeszcze końcówka sezonu na wiśnie – mówi Monika, jedna z redakcyjnych mam.
MALINKI – dżemy i soki
– Odmian malin jest dużo, moje nawet są do października, ale można teraz z malin robić soki, dżemy, wyjdą dobre – mówi Ania, jedna z redakcyjnych mam.
Przede wszystkim polecam zastanowić się nad zrobieniem soków do herbat, które dla mnie są niezastąpione, dżemy tak samo. Propozycję takiego dżemu znajdziecie tutaj, a tutaj przepis na sok. Tegoroczne ceny malin są rekordowo niskie, miejscami sięgające nawet 8-9zł/kg, dlatego warto w tym roku w przetworowym szaleństwie skupić się na nich.
POMIDORKI – przeciery i sosy
– Pomidory w sierpniu też są smaczne, są już słodkie, więc można spokojnie robić sosy czy przeciery – opowiada dalej Ania.
Przeciery pomidorowe są niezwykle uniwersalne. Stanowią bazę sosów i zup w najróżniejszych kuchniach. Dodatkowo, przeciery robi się wyjątkowo prosto, dlatego warto przechować sobie trochę warzywnej świeżości na zimniejsze dni. A oto znaleziona przeze mnie propozycja przygotowania przecieru, którą łatwo modyfikować o dodawane przyprawy i zioła. Średnia cena pomidorów w tym sezonie wynosiła około 6,30zł/kg.
OGÓRKI – kiszone i małosolne
– Ja teraz robię ogórki kiszone, bo jak mi zawsze mówiono – sierpniowe ogórki są pewniejsze i lepiej wychodzą – mówi dalej Ania.
Ogórki kiszone i małosolne to szybki i satysfakcjonujący sposób na rozpoczęcie przetworowej przygody, a wielu z nas z pewnością kojarzą się z powrotami do domów, Sposobów na ogórki kiszone czy małosolne jest wiele, a różnią się głównie dodatkami, podrzucam więc Wam propozycję na ogórki kiszone z chili, oraz na klasyczne małosolne.
Średnia cena ogórków gruntowych do zakiszenia to w tym roku około 4zł/kg.
CUKINIA – sałatka, leczo i zalewa
– Pod koniec sierpnia jeszcze cukinia, konieczne sałatki z cukinii – dodaje Monika.
Cukinia pod koniec sierpnia powinna być najświeższa, najtańsza i najsmaczniejsza. Warto zastanowić się nad przerobieniem jej choćby na sałatkę z curry, albo przechowanie jej w zalewie. Sezon na świeżą cukinię powinien trwać do końca lata, a jej cena pod koniec sezonu wynosi około 2,80zł/kg.
MARCHEWKA – kiszonki i pasteryzacja
– Marchewkę, pietruszkę i seler, moim zdaniem do wszystkiego można dodawać i zawsze będzie pysznie – mówi Monika.
Marchewka stanowi świetny dodatek do sałatek bazujących na kapuście, które otwieramy przy zimowych obiadach. Z papryki, marchewki i kapusty można zrobić sałatkowe przetwory, takie jak w poniższej propozycji. Marchewkę fajnie też zapasteryzować, zakisić albo pokusić się o dżem.
Życzę wszystkim miłego przetworowania, Maciek.
lifestyle

Światła, mapping, lasery. Nocne atrakcje Ogrodu Botanicznego
Mroczne i chłodne wieczory, jakie ostatnio nawiedzają Wrocław, rozświetli „Światłogród”, czyli kolejna edycja Iluminacji w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Wrocławskiego.

Nie walczymy o Siebie!
W Czeskim Filmie spotykam się z Christianem i Barto – aktywistami z Wrocławia, którzy na przełomie roku wraz z tysiącami mieszkańców Wrocławia wychodzili na ulice wyrażać swój sprzeciw w wielu sprawach. To, co r...

Wojna w Ukrainie: jak pomóc uchodźcom?
Polacy i polskie firmy masowo ruszyli, by pomagać mieszkańcom ogarniętej wojną Ukrainy. Inicjatywy idą w tysiące, są natomiast bardzo rozproszone i trudno się w tym informacyjnym galimatiasie poruszać. Właśnie pows...

Jak kupić stary aparat? Krótki poradnik dla wrocławian
Co zmienić, jeśli zwykłe zdjęcia robione telefonem są dla nas zbyt proste i nie oddają klimatu w taki sposób, w jaki go zapamiętaliśmy? Odpowiedzią może być aparat analogowy. Powoli zaczyna się okres letni - czas...
Piwo, które buduje mosty
Kacper Bednarz - 27 gr. 2021– Wyrósł z autentycznej potrzeby i z potrzeby autentyczności. Powstał z marzenia o dobrym, polskim, rzemieślniczym piwie – tak podsumowuje swą historię Browaru Stu Most...
Wrocław strzela – co przyciąga ludzi na strzelnicę?
Aleksandra Dudra - 30 sp. 2022Strzelectwo do niedawna było traktowane jako niszowy sport, ewentualnie jako alternatywna forma spędzania wolnego czasu. Zazwyczaj oznaczało to jednorazowe, mniej lub bardziej e...
Moda Na Szachy we Wrocławiu
Maciek Walas - 07 sp. 2022Ostatnie dwa lata to złoty okres dla szachów, również we Wrocławiu. Obecnie kluby i turnieje szachowe cieszą się nowym wymiarem popularności. Co takiego dzieje się, że lu...
Edukacja przez przygodę
Przemek Jankowski - 10 czrw. 2022Czy można jednocześnie uczyć i bawić? Dla Róży i Darii odpowiedź na to pytanie jest oczywista. Jeszcze jako studentki pedagogiki otworzyły pierwszy w Polsce dom zagadek dla...