Knajpy, które powinien poznać każdy wrocławski wegetarianin
calendar 03 st. 2022 10:38

Knajpy, które powinien poznać każdy wrocławski wegetarianin

Gdzie jedzą wrocławscy wegetarianie? Co prawda obecnie normalną sytuacją jest obecność wegetariańskich potraw w menu każdej restauracji, to jednak popularnością wśród wege wrocławian cieszy się kilka miejsc sprofilowanych. Każde z nich jest inne, ale każde zapewnia zarówno odpowiedni smak jak i niesamowitą pomysłowość przy ustalaniu menu oraz niepodrabialną atmosferę. Zapraszam na wycieczkę po najgorętszych wege adresach we Wrocławiu.

w kontakcie

Królowie hummusu, o których mówi nie tylko cały Wrocław, ale i Polska. To niesamowicie klimatyczne i urokliwe miejsce przy Pasażu Grunwaldzkim rozkochuje w sobie młodych i starych, wegetarian i mięsożerców. Jeśli chcecie zapewnić sobie ogromną dawkę pozytywnej energii na resztę dnia, po prostu przyjdźcie tu na hummus. I kawę oczywiście, bo format w kontakcie jest właściwie kawiarniany, więc i ten napój spełnia najwyższe standardy kawoszy. Przelew z rana budzi ze stuprocentową skutecznością.

Siłą w kontakcie jest spójność, genialne jedzenie, cudowna atmosfera i prawdziwość płynąca z każdego malutkiego elementu lokalu. Wchodząc tutaj otrzymujesz gwarancję uśmiechu i dobrego humoru na resztę dnia. Tylko nie wychodź bez zjedzenia klasyka z cebulką oraz ich sezonowych hummusów – za każdym razem zaskakują.

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez w kontakcie (@wkontakcie.wro)

Wilk Syty

Na pierwszy rzut oka ulica Trzebnicka nie wydaje się wymarzoną lokalizacją dla wegańskiej restauracji. Tylko wtedy, bo kiedy poznasz się z Wilkiem Sytym bliżej, zrozumiesz dlaczego ludzie potrafią przejechać całe miasto, aby zjeść ich seitanowego schaba czy roślinne mielone. Trochę można poczuć się tu jak u babci – porcje są ogromne, jedzenie wspaniale oddaje klimat domowych potraw, a babcia jeszcze stoi nad tobą z chochlą i chce dołożyć więcej. Oj, nie wyjdziesz stąd głodny. Nie licz na to.

Oczywiście Wilk Syty to nie tylko domowe smaki, bo mnóstwo tu inspiracji kuchniami z różnych stron świata. Stąd w zmieniającym się regularnie menu takie smaczki, jak azjatyckie noodle czy po prostu pasta z pomidorami. Jeśli szukać miejsc łączących pasję, etykę, a także smak, Wilk znajdzie się bardzo wysoko. Wilki robią to dobrze, a uważać musicie właściwie na jedno – łatwo się uzależnić.

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Wilk Syty (@wilksytywroclaw)

Talerzyki

Jedno z gastro odkryć 2021 roku. Wizyta w Talerzykach pod nasypem sprawia, że na chwilę możemy przenieść się na ulicę Ammanu, bo właśnie kuchnia jordańska tu rządzi. Autentyczna do bólu, wyrazista, w pełni wege. Cały koncept opiera się na małych w teorii, tytułowych talerzykach, ale niech was to nie zwiedzie. Talerzyki mieszczą doprawdy solidne porcje jordańskich przysmaków, więc najlepiej wpaść tu z grupą przyjaciół, aby zamówić jak najwięcej i spróbować wszystkiego. Ciężko o lepszy przykład restauracji z możliwością dzielenia się potrawami.

Obowiązkowo zamówcie hummus – jest bardzo charakterny i totalnie zbija argumenty osób piszących o tym daniu, jako nudnym. Ciekawe doznania zapewnia pasta z orzechów włoskich i pieczonej papryki Muhammarah – z jednej strony słodka, z drugiej goryczkowa, bardzo pełna i wciągająca. Nie brakuje oczywiście falafeli czy szakszuki, a za każdym razem na stole pojawia się także gorące pieczywo. Jeśli wrocławska gastronomia miałaby obrać jeden konkretny kierunek, niech będzie to właśnie nurt skierowany na Talerzyki. Nurt kuchni autentycznej, tworzonej przez pasjonatów, światowej. 

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Talerzyki (@talerzyki_wro)

Tajfun

Kuchnie azjatyckie należą do niezwykle wdzięcznych tematów przewodnich dla restauracji wege. Tamtejsze smaki pozwalają na wyciągnięcie maksimum z roślinnych produktów, a Tajfun robi to bardzo umiejętnie. Ich różnorodne pad thaie weszły do kanonu jedzenia we Wrocławiu, ale właściwie każde inne danie z menu imponuje złożonością oraz wykorzystaniem potencjału przypraw do maksimum. Smażony ryż z kimchi, curry czy okazjonalnie rameny – idźcie i próbujcie!

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Vege Thai Food (@tajfun_wroclaw)

Vega bar wegański

Dla jednych Vega może być obciachem, przedstawiciele weteranów wrocławskiej gastronomii, ale zdecydowanie bliżej mi do twierdzenia, że miejscowa scena wegetariańska nie byłaby taka sama bez Vegi. Wrocławska Vega jest najstarszą i najdłużej działającą bez przerwy wegetariańską, a od wielu lat już wegańską restauracją w całym kraju. 

Wspaniała jest możliwość zjedzenia tutejszych pierogów ruskich w wersji wegańskiej, czy barszczu ukraińskiego, a jednocześnie automatycznego przeniesienia się w inne rejony kulinarnego świata, zajadając po chwili falafele czy samosy. Siłą Vegi jest tradycja, ale mieszająca się z nowoczesnym podejściem, a także etyką i całą filozofią miejsca. Nie ma wege Wrocławia bez Vegi, nie ma po prostu Wrocławia bez Vegi. Dobrze, że jest z nami i niech tak już zostanie na zawsze.

zdjęcie autora

Piotr Gładczak

obrazek 0 komentarzy

Freeganizm w dużym mieście

O tym, że tony jedzenia rocznie marnują się na całym świecie, słyszeli już prawdopodobnie wszyscy. Z raportu ONZ wynika, że ok. miliard ton żywności rocznie ląduje na śmietniku, co przypada średnio 75 kilogramów...

0 komentarzy opublikowany 1 rok temu

Rękodzieło we Wrocławiu – targi Showroom Breslau

 Wszyscy kochamy rękodzieło – ręcznie robione sojowe świeczki, ceramiczne doniczki, farbowane ubrania czy też naturalne produkty spożywcze. Przepyszna kawa, brownie w słoiku i słodkie wypieki. Nie zabrakło też ci...

0 komentarzy opublikowany 6 miesięcy temu

Bary pod chmurką: Część 5 – beach bary Wrocław

Mieszkańcy Nowego Dworu w końcu mają swój pierwszy beach bar. W kwietniu tego roku w parku tysiąclecia otworzył się Endor.fina Beach Bar. Zawitaliśmy tam, żeby zobaczyć klimat nowego miejsca i sprawdzić, czy podoba...

0 komentarzy opublikowany 6 miesięcy temu

Wojna w Ukrainie: jak pomóc uchodźcom?

Polacy i polskie firmy masowo ruszyli, by pomagać mieszkańcom ogarniętej wojną Ukrainy. Inicjatywy idą w tysiące, są natomiast bardzo rozproszone i trudno się w tym informacyjnym galimatiasie poruszać. Właśnie pows...

0 komentarzy opublikowany 11 miesięcy temu

Wrocławski sezon na warzywa – czerwcowe przetwory

Maciek Walas - 11 czrw. 2022

Kalendarz warzyw i owoców nieustannie się zmienia. Czerwiec to jednak miesiąc kiedy na dobre można zacząć sezon na przetwory. Jakie warzywa i owoce warto kupić w najbliższy...

Na rolkach przez cały Wrocław

Ivan Prinus - 03 czrw. 2022

Masz rolki, ale nie masz z kim jeździć? Kiedyś było to twoją pasją, ale nie wiesz, jak wrócić do dawnej kondycji? Wpadaj na wspólny cotygodniowy przejazd z Urban Dingoes. ...

Finał konkursu “Mistrzowski Sernik”

Aga Zwolińska, Karolina Winkowska i Maria Jurasz - 28 czrw. 2022

Serniki na zimno, serniki pieczone, serniki bez spodu, z owocami, rodzynkami, twarogiem – czas sprawdzić jaki przepis na sernik jest najlepszy we Wrocławiu!

Hit czy kit? Mapa odśnieżonych ścieżek rowerowych

Kacper Bednarz - 30 lst. 2021

Pierwsza mała śnieżna zamieć już za nami. Z tego powodu powstała mapa dla rowerzystów, która ma ułatwić znajdowanie informacji na temat odśnieżanych tras rowerowych. Do...