
Finał konkursu “Mistrzowski Sernik”
Serniki na zimno, serniki pieczone, serniki bez spodu, z owocami, rodzynkami, twarogiem – czas sprawdzić jaki przepis na sernik jest najlepszy we Wrocławiu!
Sernik idealny?
Masa serowa, kremowa polewa, brzoskwinie, bakalie, herbatniki, galaretka? Zaczęliśmy się w naszym redakcyjnym gronie zastanawiać: co musi znaleźć się w serniku, by ten został mianowany “mistrzowskim”? Okazało się, że prawie każdy z nas ma swój ulubiony przepis.
– Sernik idealny musi być mięciutki, kremowy i rozpływający się. Musi też mieć chrupiącą bazę – stwierdził Kamil Wardęga, przeciwnik owoców w serniku. Podobnego zdania był Przemek Jankowski.
– Ja lubię owocki na górze; maliny, borówki – dorzucił Maciek Walas – mistrzowski sernik to dla mnie dużo cierpliwości i mascarpone.
– Mistrzowski sernik to ten bez rodzynek i skórki pomarańczowej, ale z białą czekoladą. Sernik na kruchym spodzie to zawsze hit; nawet nie musi być puszysty – dodałam od siebie.
– Gdy jest kruchy spód, jest i szczęście – powiedziała Aga Zwolińska – lubię, gdy wierzch też jest posypany takim kruchym ciastem.
Pojawiły się również głosy, że mistrzowski sernik musi być na zimno i mieć galaretkę na górze. Ile osób, tyle gustów – odpowiedź na pytanie o mistrzowski sernik była jednak na wyciągnięcie ręki. Wszystko za sprawą Polskiej Izby Mleka i konkursu „Mistrzowski Sernik” przeprowadzonego w ramach programu „Ja Cię SERniczę!”.
Mistrzowskie przepisy kulinarne
Konkurs “Mistrzowski Sernik” organizowany przez Polską Izbę Mleka, wystartował 1 czerwca. Najlepsze przepisy na serniki można było zgłaszać przez dwa kolejne tygodnie. Z wypiekami na twarzy czekaliśmy na poniedziałek, 27.06 – finał konkursu. Chcieliśmy się dowiedzieć, który sernik we Wrocławiu jest najlepszy. Swoje przepisy mogły zgłaszać lokalne restauracje, a konkursowe wypieki przygotowywane były na żywo.
– Mój sernik jest gotowany. Myślę, że wyróżnia go też to, że w momencie, gdy jest już ukrojony kawałek, podaje go z ciepłym musem malinowo-borówkowym – mówi Gabriela Lurka, reprezentantka kawiarni Kawa i Kot, a jednocześnie autorka mistrzowskiego wypieku.
Zapytana o sekret swojego przepisu odpowiada:
– Generalnie wychodzę z założenia że składniki muszą być dobrej jakości. W serze ma być ser, a nie dodatkowe 3 linijki składników. Uważam, że gdy półprodukt jest dobry, to całość wyjdzie jeszcze lepsza.
– Najważniejszy składnik to miłość – żartuje Piotr Piasecki, który podczas konkursu reprezentował Tomka Oleńskiego z Sushi Corner – w tym wypadku najważniejszy składnik to oczywiście ser; twarożek kremowy oraz gorgonzola.
Sernik przygotowany przez Sushi Corner, jak zachwala Piotr, jest szalenie prosty.
– Jest pyszny. Są w nim sery pleśniowe, biała czekolada – czego chcieć więcej. No i karmel na bazie miso, więc odrobina Japonii, łącznie z paluszkiem koi. Dużo umami, dużo Japonii w serniku – mówi.
– Ja lubię dodawać różne, świeże owoce. Ładnie to wygląda. Nie jestem fanką, takich bardzo słodkich dodatków jak czekolada czy karmel. Wolę coś świeżego – tak o najważniejszym składniku sernika mówi Natalia Borys, która reprezentowała “Cuda na kiju”.
Trzy serniki, które brały udział w finale konkursu wybrali internauci. Początkowo w konkursie miało brać udział 5 restauacji, jednak ostatecznie na poniedziałkowym wydarzeniu stawiły się trzy z nich.
Organizatorem całej akcji “Ja Cię SERniczę”, która sfinansowana jest z Fundusz Promocji Mleka jest Polska Izba Mleka, my natomiast jesteśmy podwykonawcą – agencja hyperCREW – która organizuje na zlecenie ten projekt. Konkursy są częścią jednego, wielkiego, rocznego projektu, który promuje ser biały pod postacią słodką czyli właśnie sernika – mówi Karolina Goździewicz, jedna z organizatorek wydarzenia.
– Największym wyzwaniem było rozpowszechnianie informacji, że taki event ma miejsce. Jest to ważne, ponieważ kawiarnie czy restauracje wiedząc, że taki konkurs jest, mogą się zaprezentować, nawet nie dla samych nagród, a dla takiej czystej rywalizacji. Co prawda, mamy teraz taką porę roku, że jest obłożenie w gastronomii i nie wszyscy mogli wziąć udział. Mimo wszystko było widać zainteresowanie, chociażby po ostatnim etapie, gdzie już internauci głosowali na restauracje, które mają znaleźć się w finale, i te głosy szły już w tysiącach – dodaje Robert Kołodziejczyk, organizator.
Zapytani o najważniejszy składnik sernika Robert i Karolina odpowiedzieli zgodnie, że oczywiście biały ser twarogowy!
– Moją faworytką była Kaja! – mówi Aga Zwolińska z BlueTram – Jej gotowany sernik z borówkową polewą to poezja! Później posmakowałam sernika Piotrka – karmelowa polewa, lekko słonawa, z dodatkiem sera pleśniowego. To niecodzienna odsłona codziennego ciacha. Również bardzo smaczne..
Ostatni sernik był owocowy, najbardziej kremowy. To była zasługa serka mascarpone. Wszystkie serniki warte kalorii, z pewnością! – uśmiecha się Aga.
Owocowy, puszysty, niecodzienny – jaki według Was powinien być “mistrzowski sernik”?
miasto

Wielki ranking pierogów – Festiwal Pierogów Świata
Gruzińskie pierożki chinkali, afgańskie bolani, a może japońskie gyoza? Dzisiaj rusza Festiwal Pierogów Świata! Trzy dniowe wydarzenie pełne światowych smaków. Co w programie?

Weekendowa masa wrażeń [Karolina poleca]
Nadszedł czas na ostatni weekend lipca. Mimo że połowa wakacji już za nami, to Wrocław nie zwalnia z organizacją ciekawych wydarzeń. Jeśli nie macie jeszcze pomysłu, jak spędzić te cztery dni, to już śpieszę z p...

Impreza imprezą, tylko jak z niej bezpiecznie i szybko wrócić?
Z własnego doświadczenia wiem, że nowym studentom, którzy przeprowadzili się do większego miasta, chodzą po głowie przeróżne pomysły na testowanie nowego środowiska. Może tym razem pojadę na gapę? Jak szybko wr...

Spotkania cyrkowo-kuglarskie dla każdego
Kręcą kijem z ogniem na Rynku, żonglują kręglami na ulicach i tańczą z wachlarzami w parkach – to są artyści cyrkowi. Wyglądają pięknie i odważnie, a co ważniejsze – są gotowi dzielić się swoimi umiejęt...
Tych koncertów we Wrocławiu nie możesz przegapić! [LISTA]
Oktawia Ludkiewicz - 26 sty 2022Hala Stulecia, Narodowe Forum Muzyki, Hala Orbita, Centrum Koncertowe A2, Tarczyński Arena, Zaklęte Rewiry. Wszystkie te miejsca mają jeden wspólny mianownik: koncerty. W każd...
Moda szkolna – co jest na topie?
Agnieszka Zwolińska - 29 sie 2022Co będzie nosiło się w szkołach? Jakie outfity będą najmodniejsze? Rok szkolny tuż za rogiem. Plecaki, zeszyty, piórniki, kolorowe flamastry, kredki, bidony, a także śnia...
TOP10 instagramowych miejsc na gastronomicznej mapie Wrocławia
Tedi Malinowski - 10 gru 2021Nie jest to żadnym sekretem, że wybierając knajpę, kierujemy się czymś więcej niż tylko jedzeniem, obsługą, czy cenami. Równie ważny jest klimat lokalu, do którego idz...
Samolotem na weekend
Kamil Wardęga - 19 cze 2022Warszawa: 95 złotych. Oslo: 115 złotych. Sztokholm: 146 złotych. Londyn: 210 złotych. Polacy latają samolotami dość rzadko; niektórzy nie wiedzą jednak, że loty międzyna...