Piwo, które buduje mosty
calendar 27 gru 2021 17:27

Piwo, które buduje mosty

– Wyrósł z autentycznej potrzeby i z potrzeby autentyczności. Powstał z marzenia o dobrym, polskim, rzemieślniczym piwie – tak podsumowuje swą historię Browaru Stu Mostów. Zaczynał skromnie, z zaledwie trojgiem pracowników na pokładzie: założycielami – Arlettą i Grzegorzem Ziemianami – oraz jednym piwowarem. Teraz, po siedmiu latach, w należących do wrocławskiego browaru budynkach, można spotkać kilkadziesiąt osób, a przy Długosza 2 dobiega końca kolejny etap jego rozbudowy. Niedawno otworzył też nowy lokal przy Świdnickiej.

– Zmodernizowaliśmy główną warzelnię i automatyzujemy wiele istotnych procesów – po to, by zwielokrotnić liczbę cykli produkcyjnych, jeszcze bardziej zwiększyć różnorodność warzonych przez nas piw oraz zapewnić ich dostępność w Polsce i za granicą – mówi Grzegorz Ziemian, współzałożyciel Browaru Stu Mostów. – Przed rozbudową byliśmy w stanie otrzymać dwie do trzech warek na dobę. Po rozbudowie przygotujemy ich nawet powyżej dziesięciu – dodaje.

I faktycznie – przed gmachem głównym lśnią nowe zbiorniki na słód i piwo, każdy o pojemności 10 tys. litrów. Lepiej można im się przyjrzeć po wejściu na halę produkcyjną. Dzięki 12-metrowemu zbiornikowi słód będzie trafiał do browaru w cysternach, a nie – jak wcześniej – w workach. Odpowiednia instalacja znacznie ułatwi pracę piwowarom, którzy będą mogli pobierać odpowiednie ilości słodu bezpośrednio do warzelni, bez żadnej ingerencji w surowiec. Ponadto klienci browaru, degustując piwo i pozycje z menu, mogą obserwować cały proces produkcji z antresoli.

fot. mat. prasowe

Lokalna przyjaźń

W grudniu Browar Stu Mostów, łącząc siły z restauracją La Maddalena, otworzył też lokal gastronomiczny w ścisłym centrum Wrocławia, przy ul. Świdnickiej 4 (wcześniej pod tym adresem działała restauracja Mama Manousch). – To przestrzeń, w której […] lokalny browar spotka się z Kuchnią Miasta Stu Mostów, opartą na lokalnych produktach, z daniami przygotowanymi wspólnie przez chefów La Maddaleny i Browaru – mówi Maciej Nowaczyk z La Maddaleny. – Będziemy bawić się konwencją i lokalnymi smakami. Bez śladu węglowego i egzotycznych produktów, będziemy czerpać z lokalnych i historycznych przepisów, ale ubierzemy je w nowoczesne szaty i nadamy im nowe kształty.

W karcie dań zobaczymy m.in. streetfood (np. buły czy precle), pierogi z dolnośląskimi rakami, tatar i autorsko przyrządzone podroby. Na barze natomiast będzie czekało 20 kranów z piwem, w tym klasyki Browaru Stu Mostów, ale też zupełne unikaty. Aktualną ofertę piw na kranach będzie można sprawdzać w aplikacji na smartfony.

– Browar Stu Mostów i La Maddalena to totalnie rożne światy, ale mamy jeden wspólny cel: stworzenie wyjątkowego miejsca, gdzie piwo warzone jest zaledwie kilka kilometrów stąd, gdzie wykorzystujemy lokalne składniki, stawiamy na jakość i smak. Jesteśmy przekonani, że dzięki temu stworzymy niepowtarzalne emocje, a ulica Świdnicka będzie tym miejscem, gdzie warto się wybrać z przyjaciółmi. Oprócz piwa, jedzenia ważną rolę na Świdnickiej odgrywają design i fajna, luźna atmosfera – komentuje Arletta Ziemian, współwłaścicielka Browaru Stu Mostów.

Miasto spotkań i stu mostów

Pomysł założenia browaru narodził się w 2012 roku. – Wkrótce po dokładnym rozpoznaniu rynku podjęliśmy rozmowy z potencjalnymi partnerami. Najpierw na międzynarodowych targach spożywczych w Poznaniu, a następnie na targach branży piwnej w Niemczech – przekazują twórcy. Nawiązali tam kontakt z firmą BrauKon, która „znakomicie wpisywała się w filozofię ich browaru” i to właśnie ona zapewniła im najnowocześniejszy, najwyższej jakości sprzęt do warzenia piwa rzemieślniczego.

Ich marzenie doczekało się realizacji w 2014 roku. Na siedzibę browaru wybrali Wrocław: „Miasto z bogatą piwowarską tradycją. Miasto spotkań i stu mostów”. Właśnie od nich wziął swoją nazwę ich „z ducha i ciała” wrocławski browar. – Chcemy warzyć piwo, które będzie tworzyć najpiękniejsze mosty. Między ludźmi, miastami i krajami. Między historią, teraźniejszością i przyszłością – piszą założyciele.

 

Copyright (c) Kacper Bednarz 2021

Kacper

Bednarz

obrazek 0 komentarzy

Nie tylko flanki na Słodowej. Studenci warzą piwo na uczelni

– Produkcja piwa to jeden z najstarszych procesów biotechnologicznych znanych ludzkości. [...] już w epoce neolitu człowiek wykonywał określone czynności, w wyniku których powstawało coś podobnego do piwa. Obecnie...

0 komentarzy opublikowany 3 lata temu

Wydarzenia we Wrocławiu na początek sierpnia [Maciek poleca]

Jeśli dalej pozostajecie bez planu na tydzień we Wrocławiu, przedstawiam wam kilka wydarzeń na sierpień. Niezależnie od tego czy szukacie letniego kina na weekend, ciekawych imprez czy sztuki, propozycje są warte zobac...

0 komentarzy opublikowany 2 lata temu

Jak wrocławianie dopingowali biegaczy nocnego półmaratonu

„Dobiegnij Piotrek Do Mety – W Domu Czekają KOTLETY!”, „Ból nie istnieje!” oraz wiele innych haseł motywacyjnych można było usłyszeć i zobaczyć podczas 8. nocnego półmaratonu we Wrocławiu. Przejechaliśmy...

0 komentarzy opublikowany 2 lata temu

Dzień Dziecka w mieście

Już za chwilę Dzień Dziecka. Z tej okazji w mieście odbywa się sporo imprez, na które można zabrać swoje pociechy. Oto kilka miejsc, które powinny zainteresować rodziców.

2 komentarzy opublikowany 12 miesięcy temu

Weekendowa masa wrażeń [Karolina poleca]

Karolina Winkowska - 28 lip 2022

Nadszedł czas na ostatni weekend lipca. Mimo że połowa wakacji już za nami, to Wrocław nie zwalnia z organizacją ciekawych wydarzeń. Jeśli nie macie jeszcze pomysłu, jak s...

Jak kupić stary aparat? Krótki poradnik dla wrocławian

Kamil Wardęga - 06 maj 2022

Co zmienić, jeśli zwykłe zdjęcia robione telefonem są dla nas zbyt proste i nie oddają klimatu w taki sposób, w jaki go zapamiętaliśmy? Odpowiedzią może być aparat anal...

Wrocław w czołówce miast na weekend

Adrian Pokrywka - 26 wrz 2021

Prawie 40% turystów spędziło tegoroczne wczasy nad morzem. Rośnie popularność city breaków, częściej wybieramy też hotele z wyższej półki. Co ciekawe, pomimo kryzysu i...