Piwo, które buduje mosty
calendar 27 gru 2021 17:27

Piwo, które buduje mosty

– Wyrósł z autentycznej potrzeby i z potrzeby autentyczności. Powstał z marzenia o dobrym, polskim, rzemieślniczym piwie – tak podsumowuje swą historię Browaru Stu Mostów. Zaczynał skromnie, z zaledwie trojgiem pracowników na pokładzie: założycielami – Arlettą i Grzegorzem Ziemianami – oraz jednym piwowarem. Teraz, po siedmiu latach, w należących do wrocławskiego browaru budynkach, można spotkać kilkadziesiąt osób, a przy Długosza 2 dobiega końca kolejny etap jego rozbudowy. Niedawno otworzył też nowy lokal przy Świdnickiej.

– Zmodernizowaliśmy główną warzelnię i automatyzujemy wiele istotnych procesów – po to, by zwielokrotnić liczbę cykli produkcyjnych, jeszcze bardziej zwiększyć różnorodność warzonych przez nas piw oraz zapewnić ich dostępność w Polsce i za granicą – mówi Grzegorz Ziemian, współzałożyciel Browaru Stu Mostów. – Przed rozbudową byliśmy w stanie otrzymać dwie do trzech warek na dobę. Po rozbudowie przygotujemy ich nawet powyżej dziesięciu – dodaje.

I faktycznie – przed gmachem głównym lśnią nowe zbiorniki na słód i piwo, każdy o pojemności 10 tys. litrów. Lepiej można im się przyjrzeć po wejściu na halę produkcyjną. Dzięki 12-metrowemu zbiornikowi słód będzie trafiał do browaru w cysternach, a nie – jak wcześniej – w workach. Odpowiednia instalacja znacznie ułatwi pracę piwowarom, którzy będą mogli pobierać odpowiednie ilości słodu bezpośrednio do warzelni, bez żadnej ingerencji w surowiec. Ponadto klienci browaru, degustując piwo i pozycje z menu, mogą obserwować cały proces produkcji z antresoli.

fot. mat. prasowe

Lokalna przyjaźń

W grudniu Browar Stu Mostów, łącząc siły z restauracją La Maddalena, otworzył też lokal gastronomiczny w ścisłym centrum Wrocławia, przy ul. Świdnickiej 4 (wcześniej pod tym adresem działała restauracja Mama Manousch). – To przestrzeń, w której […] lokalny browar spotka się z Kuchnią Miasta Stu Mostów, opartą na lokalnych produktach, z daniami przygotowanymi wspólnie przez chefów La Maddaleny i Browaru – mówi Maciej Nowaczyk z La Maddaleny. – Będziemy bawić się konwencją i lokalnymi smakami. Bez śladu węglowego i egzotycznych produktów, będziemy czerpać z lokalnych i historycznych przepisów, ale ubierzemy je w nowoczesne szaty i nadamy im nowe kształty.

W karcie dań zobaczymy m.in. streetfood (np. buły czy precle), pierogi z dolnośląskimi rakami, tatar i autorsko przyrządzone podroby. Na barze natomiast będzie czekało 20 kranów z piwem, w tym klasyki Browaru Stu Mostów, ale też zupełne unikaty. Aktualną ofertę piw na kranach będzie można sprawdzać w aplikacji na smartfony.

– Browar Stu Mostów i La Maddalena to totalnie rożne światy, ale mamy jeden wspólny cel: stworzenie wyjątkowego miejsca, gdzie piwo warzone jest zaledwie kilka kilometrów stąd, gdzie wykorzystujemy lokalne składniki, stawiamy na jakość i smak. Jesteśmy przekonani, że dzięki temu stworzymy niepowtarzalne emocje, a ulica Świdnicka będzie tym miejscem, gdzie warto się wybrać z przyjaciółmi. Oprócz piwa, jedzenia ważną rolę na Świdnickiej odgrywają design i fajna, luźna atmosfera – komentuje Arletta Ziemian, współwłaścicielka Browaru Stu Mostów.

Miasto spotkań i stu mostów

Pomysł założenia browaru narodził się w 2012 roku. – Wkrótce po dokładnym rozpoznaniu rynku podjęliśmy rozmowy z potencjalnymi partnerami. Najpierw na międzynarodowych targach spożywczych w Poznaniu, a następnie na targach branży piwnej w Niemczech – przekazują twórcy. Nawiązali tam kontakt z firmą BrauKon, która „znakomicie wpisywała się w filozofię ich browaru” i to właśnie ona zapewniła im najnowocześniejszy, najwyższej jakości sprzęt do warzenia piwa rzemieślniczego.

Ich marzenie doczekało się realizacji w 2014 roku. Na siedzibę browaru wybrali Wrocław: „Miasto z bogatą piwowarską tradycją. Miasto spotkań i stu mostów”. Właśnie od nich wziął swoją nazwę ich „z ducha i ciała” wrocławski browar. – Chcemy warzyć piwo, które będzie tworzyć najpiękniejsze mosty. Między ludźmi, miastami i krajami. Między historią, teraźniejszością i przyszłością – piszą założyciele.

 

Copyright (c) Kacper Bednarz 2021

Kacper

Bednarz

obrazek 0 komentarzy

Sylwester introwertyka – 5 alternatywnych pomysłów

Przed nami ostatnie dni w roku. Część osób już od początku grudnia przygotowuje się do sylwestrowej zabawy. Przeglądają garderobę w poszukiwaniu odjechanej kreacji, udają się do sklepu w celu zakupu wykwintnych tr...

0 komentarzy opublikowany 3 lata temu

Najlepsze kawiarnie we Wrocławiu [Bluetram.pl poleca]

Część pierwsza najlepszych rozgrzewających kawiarni za nami. Pora na kolejną dawkę miejscowej słodyczy, egzotyki, retro lokali i świeżo palonych ziaren. Ruszajmy!

0 komentarzy opublikowany 3 lata temu

Spektakl, koncert, kolacja? Walentynki we WrocLOVE [LISTA]

14 lutego – międzynarodowe święto zakochanych. W Polsce świętują je zarówno pary, jak i single. Wyjście do kina, romantyczna kolacja w restauracji, spektakl w teatrze, a może wspólna impreza w towarzystwie profesj...

0 komentarzy opublikowany 3 lata temu

Nie walczymy o Siebie!

W Czeskim Filmie spotykam się z Christianem i Barto – aktywistami z Wrocławia, którzy na przełomie roku wraz z tysiącami mieszkańców Wrocławia wychodzili na ulice wyrażać swój sprzeciw w wielu sprawach. To, co r...

0 komentarzy opublikowany 3 lata temu

Kendama – zabawka, która wspiera koncentrację

Ivan Prinus - 27 maj 2022

Drewniana zabawka, którą możesz włożyć do kieszeni i zawsze zabrać z sobą. Pomoże Ci w momentach stresu i frustracji. Mowa o japońskiej Kendamie. We Wrocławiu miłośnic...

Specjały Nadodrza last minute

Aleksandra Dudra - 17 maj 2022

W imprezie chodzi przede wszystkim o kulinarny hedonizm, związany z poznawaniem smaków Nadodrza, ale obecny jest w niej także element grywalizacji.

Wrocławski sezon na warzywa – czerwcowe przetwory

Maciek Walas - 11 cze 2022

Kalendarz warzyw i owoców nieustannie się zmienia. Czerwiec to jednak miesiąc kiedy na dobre można zacząć sezon na przetwory. Jakie warzywa i owoce warto kupić w najbliższy...