Poproszę vetkoek z rooibosem!
calendar 28 kwi 2022 16:19

Poproszę vetkoek z rooibosem!

W przeddzień 28 Dnia Wolności RPA odwiedziliśmy Saffas, czyli pierwszą w Polscę restaurację z południowoafrykańskimi pysznościami. Tuż obok Pieca na Szewskiej powiewa flaga RPA, a za nią gra jeszcze nieodkryta kompozycja smaków i zapachów. W RPA są codziennością, ale dla podniebień wrocławian będą to zupełnie nowe melodie.

Samo słowo “saffas” oznacza południowoafrykańskich emigrantów, jakimi są właśnie ekspert od win Rudie Seriese oraz Gabriel le Roux, czyli “Chef”. Urodzili się w RPA, ale to w Polsce założyli rodziny i wspólny biznes. Nazwa dobrze oddaje to miejsce, ponieważ odnosi się zarówno do założycieli, jak i samego jedzenia, które w niezmienionej formie przybyło razem z nimi. 

Chef podkreśla, że nie chce robić jedzenia “w stylu południowoafrakańskim”, ale tworzyć taką kuchnię, jaką od lat zajadają się boerowie, afrykanerzy o głównie niderlandzkich korzeniach. Są to burgery z tradycyjnego chleba Vetkoek oraz wypełniane mięsem i warzywami Roosterkoeki wyrabiane z naturalnych składników. Przyrządza je zarówno według przepisów matki, babci i prababci, jak i eksperymentuje. Jest artystą kulinarnym, który chlebki, mięso i przypominający barbeque sos Saffas przyrządza własnoręcznie. Kuchnia jest jego największą pasją. Na miejscu zakupić można również paczkę biltong, czyli przekąsek z suszonej słonecznymi promieniami wołowiny oraz kilka rodzajów win importowanych przez Rudiego.

 

 

“Jeśli masz ochotę na pierogi, to idziesz do baru mlecznego Miś. Jeśli ochota na pierogi złapie Cię w RPA, to w polonijnych restauracjach znajdziesz dokładnie takie same. Tak samo z naszymi Vetkoekami – my chcemy autentycznych smaków znanych nam z domów rodzinnych w RPA. A wrocławianom chcemy dostarczyć nowych smaków. Stawiamy na tradycję i autentyczność” – mówi nam, po angielsku i z wielkim zaangażowaniem, Rudy.

 

Wyjątkowych w skali kraju potraw, napojów oraz opowieści Rudy’ego i Chefa skosztować możecie w przytulnym lokalu na Szewskiej 44/46. Spokojny dzień nad podanym na drewnianej tacy posiłkiem warto urozmaicić kubkiem rooibos. Jest to miks mleka i herbaty z czerwonokrzewu, który wita słodkim smakiem, a żegna wonią palonego drewna.

Gdzie znajdziesz restaurację? SAFFAS

zdjęcie autora

Przemek Jankowski

obrazek 0 komentarzy

Zielone restauracje we Wrocławiu

0 komentarzy opublikowany 3 miesiące temu

Symulacja, której nie wstyd

Eksperci twierdzą, że tym, co odróżnia wirtualną rzeczywistość od innych związków człowieka z technologią, są psychologiczne, emocjonalne, a nawet metafizyczne efekty uboczne, z którymi przyjdzie nam oswajać si...

0 komentarzy opublikowany 2 lata temu

Trzech nieprzygotowanych: Czym zajmuje się Odra-Niemen

Gościem czwartego odcinka podcastu „Trzech Nieprzygotowanych” był Dominik Rozpędowski ze Stowarzyszenia Odra-Niemen, główny koordynator akcji „Rodacy Bohaterom”.

0 komentarzy opublikowany 2 lata temu
facebook.com/kotDante

Wrocławski spacer dla kociarzy

Zwiedzanie miasta zaczynamy zazwyczaj od architektury, zabytków czy próbowania lokalnych potraw. A gdyby tak pójść śladami naszych ulubionych zwierząt? Przedstawiamy Wam alternatywną trasę dla wszystkich, którzy nie...

0 komentarzy opublikowany 2 lata temu

„Trzech nieprzygotowanych“ na Bluetram.pl!

redakcja - 28 paź 2021

„Trzech Nieprzygotowanych“ to nowy podcast, produkowany przez Bluetram.pl, w którym prowadzący będą podchodzić nie zawsze poważnie do wydarzeń codziennych oraz swoich go...

Sztuka na Grunwaldzie – warsztaty i spacery z przewodnikami

Agnieszka Zwolińska - 27 lip 2022

Fundacja Ładne Historie zaprasza na udział w projekcie “Osiedle dla sztuki”, gdzie czekają na nas warsztaty kreatywne, które będą tłumaczone również na język ukraiń...