
Poproszę vetkoek z rooibosem!
W przeddzień 28 Dnia Wolności RPA odwiedziliśmy Saffas, czyli pierwszą w Polscę restaurację z południowoafrykańskimi pysznościami. Tuż obok Pieca na Szewskiej powiewa flaga RPA, a za nią gra jeszcze nieodkryta kompozycja smaków i zapachów. W RPA są codziennością, ale dla podniebień wrocławian będą to zupełnie nowe melodie.
Samo słowo “saffas” oznacza południowoafrykańskich emigrantów, jakimi są właśnie ekspert od win Rudie Seriese oraz Gabriel le Roux, czyli “Chef”. Urodzili się w RPA, ale to w Polsce założyli rodziny i wspólny biznes. Nazwa dobrze oddaje to miejsce, ponieważ odnosi się zarówno do założycieli, jak i samego jedzenia, które w niezmienionej formie przybyło razem z nimi.
Chef podkreśla, że nie chce robić jedzenia “w stylu południowoafrakańskim”, ale tworzyć taką kuchnię, jaką od lat zajadają się boerowie, afrykanerzy o głównie niderlandzkich korzeniach. Są to burgery z tradycyjnego chleba Vetkoek oraz wypełniane mięsem i warzywami Roosterkoeki wyrabiane z naturalnych składników. Przyrządza je zarówno według przepisów matki, babci i prababci, jak i eksperymentuje. Jest artystą kulinarnym, który chlebki, mięso i przypominający barbeque sos Saffas przyrządza własnoręcznie. Kuchnia jest jego największą pasją. Na miejscu zakupić można również paczkę biltong, czyli przekąsek z suszonej słonecznymi promieniami wołowiny oraz kilka rodzajów win importowanych przez Rudiego.
“Jeśli masz ochotę na pierogi, to idziesz do baru mlecznego Miś. Jeśli ochota na pierogi złapie Cię w RPA, to w polonijnych restauracjach znajdziesz dokładnie takie same. Tak samo z naszymi Vetkoekami – my chcemy autentycznych smaków znanych nam z domów rodzinnych w RPA. A wrocławianom chcemy dostarczyć nowych smaków. Stawiamy na tradycję i autentyczność” – mówi nam, po angielsku i z wielkim zaangażowaniem, Rudy.
Wyjątkowych w skali kraju potraw, napojów oraz opowieści Rudy’ego i Chefa skosztować możecie w przytulnym lokalu na Szewskiej 44/46. Spokojny dzień nad podanym na drewnianej tacy posiłkiem warto urozmaicić kubkiem rooibos. Jest to miks mleka i herbaty z czerwonokrzewu, który wita słodkim smakiem, a żegna wonią palonego drewna.
Gdzie znajdziesz restaurację? SAFFAS
lifestyle

Tragedia Odry – co oznacza dla nas zatrucie rzeki
Skażenie Odry doprowadziło do katastrofy ekologicznej. Tony śniętych ryb, zaburzony ekosystem – co oznacza dla nas zatrucie rzeki? Dlaczego tak długo trwa śledztwo i ustalenie przyczyny?

Jak działa miasto? Czy zatoki autobusowe odkorkują Wrocław?
Zdarza ci się stać czasami za autobusem, który wypuszcza ludzi na przystanku? Jeśli jesteś kierowcą i jeździsz po Wrocławiu samochodem, zdarza ci się to notorycznie. I czy wtedy przychodzi ci na myśl: a gdyby tutaj ...

Czy Wrocław stać na przejazdy bez biletu?
Wszystko ma swoją cenę i za wszystko trzeba zapłacić. Czy jednak darmowość może się miastu opłacić? Bezpłatna komunikacja miejska to hasło, którym każdy kandydat na prezydenta Wrocławia może kusić wyborców. ...

Trzech nieprzygotowanych: Czym zajmuje się Odra-Niemen
Gościem czwartego odcinka podcastu „Trzech Nieprzygotowanych” był Dominik Rozpędowski ze Stowarzyszenia Odra-Niemen, główny koordynator akcji „Rodacy Bohaterom”.
Wrocław i upalne temperatury – jak przetrwać w taką pogodę
Agnieszka Zwolińska, Maria Jurasz - 05 sie 2022Wakacje to wyczekany czas. Korzystamy z pięknej pogody i cieszymy się słońcem. Jak jednak przetrwać w słonecznym Wrocławiu, gdy prognozy pogody nie zapowiadają zachmurzenia...
Tragedia Odry – co oznacza dla nas zatrucie rzeki
Ivan Prinus i Agnieszka Zwolińska - 19 sie 2022Skażenie Odry doprowadziło do katastrofy ekologicznej. Tony śniętych ryb, zaburzony ekosystem – co oznacza dla nas zatrucie rzeki? Dlaczego tak długo trwa śledztwo i ustale...
Najnowsza odsłona “Piwnicy Świdnickiej” we Wrocławiu
Karolina Winkowska - 22 lip 2022Od ponownego otwarcia restauracji “Piwnica Świdnicka” minęły ponad dwa tygodnie. Goście mogą się cieszyć zupełnie nową odsłoną najstarszego lokalu we Wrocławiu. Pom...
Jak nie marnować jedzenia – Foodsharing Wrocław
Kamil Wardęga - 22 kwi 2022Organizowaliście imprezę po której zostało wam dużo jedzenia? Może prowadzicie piekarnię i macie chleb którego nie dacie rady sprzedać? A może po prostu macie w szafce 20...