Poproszę vetkoek z rooibosem!
calendar 28 kwi 2022 16:19

Poproszę vetkoek z rooibosem!

W przeddzień 28 Dnia Wolności RPA odwiedziliśmy Saffas, czyli pierwszą w Polscę restaurację z południowoafrykańskimi pysznościami. Tuż obok Pieca na Szewskiej powiewa flaga RPA, a za nią gra jeszcze nieodkryta kompozycja smaków i zapachów. W RPA są codziennością, ale dla podniebień wrocławian będą to zupełnie nowe melodie.

Samo słowo “saffas” oznacza południowoafrykańskich emigrantów, jakimi są właśnie ekspert od win Rudie Seriese oraz Gabriel le Roux, czyli “Chef”. Urodzili się w RPA, ale to w Polsce założyli rodziny i wspólny biznes. Nazwa dobrze oddaje to miejsce, ponieważ odnosi się zarówno do założycieli, jak i samego jedzenia, które w niezmienionej formie przybyło razem z nimi. 

Chef podkreśla, że nie chce robić jedzenia “w stylu południowoafrakańskim”, ale tworzyć taką kuchnię, jaką od lat zajadają się boerowie, afrykanerzy o głównie niderlandzkich korzeniach. Są to burgery z tradycyjnego chleba Vetkoek oraz wypełniane mięsem i warzywami Roosterkoeki wyrabiane z naturalnych składników. Przyrządza je zarówno według przepisów matki, babci i prababci, jak i eksperymentuje. Jest artystą kulinarnym, który chlebki, mięso i przypominający barbeque sos Saffas przyrządza własnoręcznie. Kuchnia jest jego największą pasją. Na miejscu zakupić można również paczkę biltong, czyli przekąsek z suszonej słonecznymi promieniami wołowiny oraz kilka rodzajów win importowanych przez Rudiego.

 

 

“Jeśli masz ochotę na pierogi, to idziesz do baru mlecznego Miś. Jeśli ochota na pierogi złapie Cię w RPA, to w polonijnych restauracjach znajdziesz dokładnie takie same. Tak samo z naszymi Vetkoekami – my chcemy autentycznych smaków znanych nam z domów rodzinnych w RPA. A wrocławianom chcemy dostarczyć nowych smaków. Stawiamy na tradycję i autentyczność” – mówi nam, po angielsku i z wielkim zaangażowaniem, Rudy.

 

Wyjątkowych w skali kraju potraw, napojów oraz opowieści Rudy’ego i Chefa skosztować możecie w przytulnym lokalu na Szewskiej 44/46. Spokojny dzień nad podanym na drewnianej tacy posiłkiem warto urozmaicić kubkiem rooibos. Jest to miks mleka i herbaty z czerwonokrzewu, który wita słodkim smakiem, a żegna wonią palonego drewna.

Gdzie znajdziesz restaurację? SAFFAS

zdjęcie autora

Przemek Jankowski

obrazek 0 komentarzy

Kto w topce najbardziej zakorkowanych miast? Tak, zgadliście

Standardowo, końcówka roku przynosi wysyp różnorakich rankingów. Za dzisiejszym władze miast – które się w nim znalazły – niezbyt przepadają. Pora na najnowszy raport najbardziej zakorkowanych miast świata opra...

0 komentarzy opublikowany 3 lata temu

Uniwersum miejskich spółek

Wrocław spółkami stoi. To chyba nie jest zbyt odkrywcza teza. Jednak większość mieszkańców naszego miasta słysząc o miejskiej spółce, od razu ma złe skojarzenia. Ludzie często mają duże zastrzeżenia do sposob...

0 komentarzy opublikowany 2 lata temu

Nowy szpital we Wrocławiu

Poniedziałek, 22 maja to ważna data dla Dolnośląskiego Centrum Onkologi i Pulomonoglii. Tego dnia podpisano umowę na budowę wartego 1,055 mld nowego szpitala onkologicznego.

19279 komentarzy opublikowany 2 lata temu

We Wrocławiu potrzebujemy więcej zielonych przestrzeni

Rafał Zdanewicz - 19 kwi 2022

Na wrocławskim Ołbinie mieszkańcy mogą korzystać już z tzw. podwórek kieszonkowych. Jest siedem takich miejsc. Na początku kwietnia ogłoszono kolejny przetarg na budowę n...

Harmonizując turystykę miasta

Kacper Bednarz - 08 lis 2021

Wrocław dołączył do grona największych miast Polski, które posiadają lokalne organizacje turystyczne. Jej głównym celem będzie koordynacja i uspójnienie działań promoc...

Ogólnopolski foresight z Wrocławiem w czołówce

Kacper Bednarz - 08 gru 2021

Wrocław znalazł się w ścisłej czołówce miast przyszłości – przewiduje się, że jest drugim, tuż po Warszawie, najlepiej przygotowanym na przyszłość miastem w Polsce...