Więcej etno w ETNO CAFÉ
calendar 06 sie 2022 13:48

Więcej etno w ETNO CAFÉ

Kultowy lokal „ETNO CAFÉ” w samym sercu Wrocławia otwarto na nowo. Właściciele mówią o zmianie całej koncepcji prowadzenia lokalu – teraz ETNO otwiera się na lokalność. Udaliśmy się tam, żeby sprawdzić, co tak naprawdę się zmieniło.

 Tym razem stawiamy na wzrost w normalnych warunkach. Dopasowujemy się do potrzeb zmieniającego się rynku. Jednocześnie mamy bardzo ambitne plany związane z rozwojem sieci kawiarni. Koncentrujemy się na największych miastach w kraju, ale prowadzimy negocjacje z dużymi zagranicznymi klientami biurowymi. W ciągu dwóch lat chcemy mieć 100 działających lokali w Polsce i Europie. Do tego dokładamy rozwój infrastruktury produkcyjnej w palarni oraz samych produktów. Chcemy, żeby Cold Brew, nasz autorski i pierwszy w Polsce browar kawowy, był zdrową i zrównoważoną alternatywą dla napojów energetycznych – mówi Kajetan Maćkowiak, współwłaściciel ETNO CAFÉ.

 

Przy wejściu do lokalu od razu rzucają się w oczy dwie rzeczy. Pierwsza to wnętrze – w środku królują rustykalne zielenie i beże. Druga nowość to duża ilość pieczywa – klienci wyraźnie się tym zainteresowali. Wypieki ustawiono od razu przy wejściu do lokalu. Od baristy dowiaduję się, że jest to pieczywo na zakwasie z lokalnych wrocławskich piekarni: Piekarni Niewyspanej, Pana Kłosa i Piekarni Sąsiedzi.

 

 

Przechodząc w głąb lokalu widzę, że został on rozszerzony o dodatkowe pomieszczenie i liczba miejsc do siedzenia znacznie się powiększyła. Teraz w całym lokalu mogłoby się zmieścić około 70 osób. Obok wejścia do nowego pomieszczenia widzę stojak z winami – są one dolnośląskie, ze Wzgórz Trzebnickich.  Podchodzi do mnie młody chłopak w białej koszuli i pyta, czy może coś mi doradzić. Jest to Łukasz Roman – zastępca kierownika zmiany. Od niego dowiaduję się, że te wina, zarówno, jak i pieczywo z lokalnych piekarni, to efekt nowego kierunku rozwoju ETNO CAFÉ. Teraz firma jest nastawiona na współpracę z lokalnymi biznesami i wspieranie się nawzajem. Poza pieczywem i winami oferta lokalu rozszerzyła się również o nowe pozycje lunchowe i wieczorowe, menuboardy oraz koktajle alkoholowe i bezalkoholowe. Podczas letnich wrocławskich upałów możemy zjeść sałatkę z arbuzem i fetą za 24,90 zł, popijając to zimniutkim Cold Brew Coffee za 9 zł.

 

 

Lokal w sercu Wrocławia

ETNO CAFÉ – lokal na parterze apartamentowca OVO Wrocław, tuż obok Galerii Dominikańskiej. Może nie każdy z nas odwiedzał ten lokal wcześniej, ale na pewno każdy mieszkaniec Wrocławia przynajmniej raz zauważył ciepłe żółte światła napisu „ETNO CAFÉ” w drodze przez centrum. Po pandemii koronawirusa ETNO CAFE na dobre wraca na ścieżkę rozwojową. W tym bardzo trudnym dla całej branży gastronomicznej okresie firma była zmuszona zamknąć cztery ze swoich 23 lokali.

Czy nowe ETNO osiągnie sukces? Z pewnością potrzeba trochę czasu na to by się przekonać, ale jedno jest już pewne; goście ciekawi są nowych propozycji w ofercie lokalu oraz chętnie sięgali po pieczywo, a nowy wystrój ETNO sprzyja wypiciu słynnego cold brew. 

zdjęcie autora

Ivan Prinus

obrazek 0 komentarzy

Czy wrocławianie polubili rewolucyjne płatności okiem?

PayEye po roku działalności na rynku, oferuje swoją innowacyjną usługę już w 150 miejscach we Wrocławiu, a liczba ta ciągle rośnie. Polski fintech wszedł na rynek w II kwartale 2020 r. i dzięki opracowaniu innowac...

0 komentarzy opublikowany 3 lata temu

Czego potrzebują wrocławskie mikrofirmy?

Aż 97% wrocławskich biznesów to mikroprzedsiębiorstwa. Są one siłą napędzającą rozwój nie tylko lokalnej, ale też krajowej i europejskiej gospodarki. Jakie problemy i oczekiwania mają? Na podstawie ankiety powsta...

0 komentarzy opublikowany 2 lata temu

Meeting europejskich startupów

Największa konferencja startupowa w Europie Środkowo-Wschodniej rozpocznie się już jutro we Wrocławiu. Spotkają się na niej liderzy biznesu technologicznego z całego kontynentu.

0 komentarzy opublikowany 2 lata temu

Nie wszystko, co sztuczne, jest złe

Stephen Hawking twierdził, że bardziej od kosmitów boi się sztucznej inteligencji, która pozbawiona kontroli może unicestwić gatunek ludzki. We Wrocławiu podchodzimy do tego w zupełnie inny sposób i myślimy o niej ...

1 komentarzy opublikowany 2 lata temu

Nie wszystko, co sztuczne, jest złe

Kacper Bednarz - 20 paź 2021

Stephen Hawking twierdził, że bardziej od kosmitów boi się sztucznej inteligencji, która pozbawiona kontroli może unicestwić gatunek ludzki. We Wrocławiu podchodzimy do teg...

Globalny gigant, lokalna rekrutacja

Kacper Bednarz - 16 paź 2021

Google kontynuuje inwestycję w stolicy Dolnego Śląska. W kolejnym etapie rozbudował biuro i planuje utworzenie nowego zespołu doradczo-strategicznego, który będzie pomostem ...