Więcej etno w ETNO CAFÉ
calendar 06 sie 2022 13:48

Więcej etno w ETNO CAFÉ

Kultowy lokal „ETNO CAFÉ” w samym sercu Wrocławia otwarto na nowo. Właściciele mówią o zmianie całej koncepcji prowadzenia lokalu – teraz ETNO otwiera się na lokalność. Udaliśmy się tam, żeby sprawdzić, co tak naprawdę się zmieniło.

 Tym razem stawiamy na wzrost w normalnych warunkach. Dopasowujemy się do potrzeb zmieniającego się rynku. Jednocześnie mamy bardzo ambitne plany związane z rozwojem sieci kawiarni. Koncentrujemy się na największych miastach w kraju, ale prowadzimy negocjacje z dużymi zagranicznymi klientami biurowymi. W ciągu dwóch lat chcemy mieć 100 działających lokali w Polsce i Europie. Do tego dokładamy rozwój infrastruktury produkcyjnej w palarni oraz samych produktów. Chcemy, żeby Cold Brew, nasz autorski i pierwszy w Polsce browar kawowy, był zdrową i zrównoważoną alternatywą dla napojów energetycznych – mówi Kajetan Maćkowiak, współwłaściciel ETNO CAFÉ.

 

Przy wejściu do lokalu od razu rzucają się w oczy dwie rzeczy. Pierwsza to wnętrze – w środku królują rustykalne zielenie i beże. Druga nowość to duża ilość pieczywa – klienci wyraźnie się tym zainteresowali. Wypieki ustawiono od razu przy wejściu do lokalu. Od baristy dowiaduję się, że jest to pieczywo na zakwasie z lokalnych wrocławskich piekarni: Piekarni Niewyspanej, Pana Kłosa i Piekarni Sąsiedzi.

 

 

Przechodząc w głąb lokalu widzę, że został on rozszerzony o dodatkowe pomieszczenie i liczba miejsc do siedzenia znacznie się powiększyła. Teraz w całym lokalu mogłoby się zmieścić około 70 osób. Obok wejścia do nowego pomieszczenia widzę stojak z winami – są one dolnośląskie, ze Wzgórz Trzebnickich.  Podchodzi do mnie młody chłopak w białej koszuli i pyta, czy może coś mi doradzić. Jest to Łukasz Roman – zastępca kierownika zmiany. Od niego dowiaduję się, że te wina, zarówno, jak i pieczywo z lokalnych piekarni, to efekt nowego kierunku rozwoju ETNO CAFÉ. Teraz firma jest nastawiona na współpracę z lokalnymi biznesami i wspieranie się nawzajem. Poza pieczywem i winami oferta lokalu rozszerzyła się również o nowe pozycje lunchowe i wieczorowe, menuboardy oraz koktajle alkoholowe i bezalkoholowe. Podczas letnich wrocławskich upałów możemy zjeść sałatkę z arbuzem i fetą za 24,90 zł, popijając to zimniutkim Cold Brew Coffee za 9 zł.

 

 

Lokal w sercu Wrocławia

ETNO CAFÉ – lokal na parterze apartamentowca OVO Wrocław, tuż obok Galerii Dominikańskiej. Może nie każdy z nas odwiedzał ten lokal wcześniej, ale na pewno każdy mieszkaniec Wrocławia przynajmniej raz zauważył ciepłe żółte światła napisu „ETNO CAFÉ” w drodze przez centrum. Po pandemii koronawirusa ETNO CAFE na dobre wraca na ścieżkę rozwojową. W tym bardzo trudnym dla całej branży gastronomicznej okresie firma była zmuszona zamknąć cztery ze swoich 23 lokali.

Czy nowe ETNO osiągnie sukces? Z pewnością potrzeba trochę czasu na to by się przekonać, ale jedno jest już pewne; goście ciekawi są nowych propozycji w ofercie lokalu oraz chętnie sięgali po pieczywo, a nowy wystrój ETNO sprzyja wypiciu słynnego cold brew. 

zdjęcie autora

Ivan Prinus

obrazek 0 komentarzy

Wielki odwrót ku otwartym osiedlom

Osiedla mieszkaniowe są dziś zupełnie inne niż jeszcze kilkanaście lat temu. Zmieniają się trendy, ale przede wszystkim zmienia się sposób myślenia o człowieku i jego potrzebach. To, jak kiedyś były postrzegane b...

0 komentarzy opublikowany 2 lata temu

Największy potencjał w Polsce

Stolica Dolnego Śląska najlepszym miastem w Polsce, zarówno do życia, jak i inwestowania – podaje najnowszy raport „Business Environment Assessment Study“.

1 komentarzy opublikowany 2 lata temu

Etykiety ratujące świat (i kapitalizm) przed głodem

Etykiety cenowe PESL, wykorzystujące perowskitowe ogniwa słoneczne, mają pomóc w cyfrowej transformacji handlu. Pierwsze testy wrocławskiej technologii Olgi Malinkiewicz z Saule Technologies realizowane będą we współ...

0 komentarzy opublikowany 1 rok temu
fot. Biotts

Najbardziej kreatywni wrocławianie biznesu

Pierwsze miejsce w tegorocznej, 11. edycji rankingu „50 Najbardziej Kreatywnych w Biznesie” wywalczył prezes biotechnologicznej spółki Biotts z Wrocławia – Paweł Biernat. Wśród najbardziej kreatywnych i innowacyj...

0 komentarzy opublikowany 1 rok temu

Jak z pomocą roślin zwolnić budynek z podatku?

Kacper Bednarz - 07 gru 2021

Budynki, na których umieszczono zielone dachy oraz ogrody wertykalne zostaną zwolnione z podatku od nieruchomości. Uchwała została już przyjęta we Wrocławiu przez miejskich...

Ogromna fabryka chipsów powstaje pod Wrocławiem

Redakcja Bluetram - 24 lut 2022

Amerykanie zainwestowali w miejscowość znajdującą się w pobliżu Wrocławia, a dokładniej: w Środę Śląską. Za sprawą jednego z największych na świecie koncernów zajm...

Dolnośląski akcent na Międzynarodowych Targach Medycznych FIME

Agnieszka Zwolińska - 08 sie 2022

W dniach 27-29 lipca w Miami w USA, odbyły się jedne z największych targów medycznych na świecie. Wydarzenie branżowe, które pozwala firmom działającym w sektorze ochrony ...

Edukacja: co zwiększa szanse dziecka na sukces?

Redakcja Bluetram - 12 sie 2022

Społeczna Szkoła Podstawowa im. Astrid Lindgren w Miliczu rekrutuje uczniów na rok szkolny 2022/2023. Placówka wyróżnia się indywidualnym podejściem do swoich podopieczny...