Wielkanoc bez marnowania – cykl ZERO WASTE w Odra Centrum
calendar 15 kwi 2022 17:00

Wielkanoc bez marnowania – cykl ZERO WASTE w Odra Centrum

Święta w Polsce nadal kojarzą się z olbrzymimi ilościami jedzenia, które próbujemy dojadać przez kolejny tydzień. Albo wciskamy rodzinie czy znajomym. Bo przecież szkoda wyrzucić. W czasie spotkania z cyklu Zero waste w Odra Centrum mogliśmy dowiedzieć się, jak uniknąć marnowania żywności nie tylko w czasie Wielkanocy 

Chociaż Zero Waste może kojarzyć się z przebrzmiałymi trendami z Instagrama, w rzeczywistości jego zasady są proste i godne polecenia każdemu. Podstawą jest ograniczanie się, czyli wykorzystywanie tego, co już mamy w domu, i staranne planowanie zakupów. A także dzielenie się tym, czego mamy za dużo. 

Wielkanoc zwykle nie idzie w parze z ograniczaniem się. W wielu domach pokutuje przeświadczenie, że im bardziej zastawiony stół, tym lepiej wywiązujemy się z obowiązku gościnności. Panelistki prowadzące dyskusję na temat Zero Waste w Odra Centrum przekonywały jednak, że zasadę „zastaw się, a postaw się” w czasie świąt można już odłożyć do lamusa. Choć zmiana nawyków może wymagać cierpliwości wobec bardziej konserwatywnych członków rodziny. 

Rodzinne spotkanie nie musi wiązać się z wielogodzinnym staniem w kuchni. Z równie dobrym skutkiem możemy postawić na minimalizm. Możemy na przykład ustalić z członkami rodziny, co będą jeść, a nawet umówić się, że każdy przyniesie potrawę, na którą ma ochotę. 

Planowanie i zero waste idą w parze

Agnieszka Midek-Skalska i Justyna Niziołek z Akademii Żywienia wyjaśniły, że najczęściej wyrzucamy żywność, bo się zepsuła albo minął termin przydatności do spożycia. Aby tego uniknąć warto planować zakupy i posiłki oraz regularnie sprawdzać stan zaopatrzenia naszych lodówek i szafek kuchennych. Dietetyczki doradzały również, w jaki sposób przechowywać żywność. Mówiły o tym, jak wykorzystać warzywa i owoce drugiej świeżości oraz jak interpretować daty przydatności do spożycia. Produkty oznaczone informacją „najlepiej spożyć przed” nadają się do zjedzenia często jeszcze przez wiele miesięcy. 

A co zrobić, jeśli po świętach zostanie nam w domu nadwyżka jedzenia? Na przykład zanieść je do Jadłodzielni. Agnieszka Maniewska z Foodsharing Wrocław wyjaśniała, że wbrew powszechnemu mniemaniu, lodówki stojące w 13 punktach miasta nie są formą pomocy osobom ubogim. Jest to inicjatywa prośrodowiskowa, które ma zapobiec marnowaniu żywności. Z Jadłodzielni może skorzystać każdy, zarówno zostawiając jedzenie, którego nie potrzebuje, jak i zabierając to, na które ma ochotę. Można tam znaleźć warzywa i owoce, pieczywo, gotowe potrawy i wiele innych produktów. Żywność w lodówkach mogą umieszczać zarówno firmy jak i osoby prywatne. W przypadku samodzielnie ugotowanych potraw trzeba jedynie pamiętać o tym, by opisać ich skład oraz datę, kiedy zostały przyrządzone. 

Nieprzekonanym do idei ograniczania się warto wspomnieć, że to nie tylko forma troski o stan środowiska. To również dobry sposób na podreperowanie domowego budżetu. A w przypadku ograniczenia świątecznego obżarstwa także element dbania o zdrowie. 

Kolejne spotkanie z cyklu ZERO WASTE w Odra Centrum odbędzie się 25 maja i będzie dotyczyło motoryzacji.

zdjęcie autora

Aleksandra Dudra

obrazek 2 komentarzy

Jak nie marnować jedzenia – Foodsharing Wrocław

Organizowaliście imprezę po której zostało wam dużo jedzenia? Może prowadzicie piekarnię i macie chleb którego nie dacie rady sprzedać? A może po prostu macie w szafce 20 puszek fasoli którą kupiliście w przygoto...

2 komentarzy opublikowany 2 lata temu

Wielowymiarowy dialog w centrum ludzi, nie tylko miasta

Przejście Świdnickie, znane dawniej jako kultowe miejsce spotkań i muzyki ulicznej, powraca jako przestrzeń dialogu społecznego, informacji i międzykulturowości w duchu less waste, a przez swój charakter zyskało rów...

0 komentarzy opublikowany 3 lata temu

Wrocławska oaza na środku pustyni

Na Bliskim Wschodzie ruszyła wystawa EXPO 2020, w której Dolny Śląsk zaprezentuje światu swoje skarby, takie jak Hydropolis, wrocławskie krasnale czy Stawy Milickie. Przedstawiciele naszego regionu opowiedzą o zrównow...

0 komentarzy opublikowany 3 lata temu

Poproszę vetkoek z rooibosem!

W przeddzień 28 Dnia Wolności RPA odwiedziliśmy Saffas, czyli pierwszą w Polscę restaurację z południowoafrykańskimi pysznościami. Tuż obok Pieca na Szewskiej powiewa flaga RPA, a za nią gra jeszcze nieodkryta komp...

0 komentarzy opublikowany 2 lata temu

Uniwersum miejskich spółek

Redakcja Bluetram - 30 maj 2023

Wrocław spółkami stoi. To chyba nie jest zbyt odkrywcza teza. Jednak większość mieszkańców naszego miasta słysząc o miejskiej spółce, od razu ma złe skojarzenia. Ludzi...

Jak tam na Ołtaszynie? [SĄSIEDZKI WROCŁAW]

Karolina Winkowska - 02 sie 2022

Wracamy z kolejną dawką sąsiedzkiej uprzejmości. Dzisiaj w ramach serii “Sąsiedzki Wrocław” przyjrzymy się grupie “Ołtaszyn Jest Najważniejszy”. Znowu zalało pod ...

Czy miasto może wyżywić się samo?

Aleksandra Dudra - 30 kwi 2022

Miejska zieleń to drażliwy temat. Do tego zwykle kojarzy się z roślinnością ozdobną, a nie taką, którą można zjeść. W czasie wykładu Jadalne miasto w Cafe Macondo mog...