Wielkanoc bez marnowania – cykl ZERO WASTE w Odra Centrum
calendar 15 kw. 2022 17:00

Wielkanoc bez marnowania – cykl ZERO WASTE w Odra Centrum

Święta w Polsce nadal kojarzą się z olbrzymimi ilościami jedzenia, które próbujemy dojadać przez kolejny tydzień. Albo wciskamy rodzinie czy znajomym. Bo przecież szkoda wyrzucić. W czasie spotkania z cyklu Zero waste w Odra Centrum mogliśmy dowiedzieć się, jak uniknąć marnowania żywności nie tylko w czasie Wielkanocy 

Chociaż Zero Waste może kojarzyć się z przebrzmiałymi trendami z Instagrama, w rzeczywistości jego zasady są proste i godne polecenia każdemu. Podstawą jest ograniczanie się, czyli wykorzystywanie tego, co już mamy w domu, i staranne planowanie zakupów. A także dzielenie się tym, czego mamy za dużo. 

Wielkanoc zwykle nie idzie w parze z ograniczaniem się. W wielu domach pokutuje przeświadczenie, że im bardziej zastawiony stół, tym lepiej wywiązujemy się z obowiązku gościnności. Panelistki prowadzące dyskusję na temat Zero Waste w Odra Centrum przekonywały jednak, że zasadę „zastaw się, a postaw się” w czasie świąt można już odłożyć do lamusa. Choć zmiana nawyków może wymagać cierpliwości wobec bardziej konserwatywnych członków rodziny. 

Rodzinne spotkanie nie musi wiązać się z wielogodzinnym staniem w kuchni. Z równie dobrym skutkiem możemy postawić na minimalizm. Możemy na przykład ustalić z członkami rodziny, co będą jeść, a nawet umówić się, że każdy przyniesie potrawę, na którą ma ochotę. 

Planowanie i zero waste idą w parze

Agnieszka Midek-Skalska i Justyna Niziołek z Akademii Żywienia wyjaśniły, że najczęściej wyrzucamy żywność, bo się zepsuła albo minął termin przydatności do spożycia. Aby tego uniknąć warto planować zakupy i posiłki oraz regularnie sprawdzać stan zaopatrzenia naszych lodówek i szafek kuchennych. Dietetyczki doradzały również, w jaki sposób przechowywać żywność. Mówiły o tym, jak wykorzystać warzywa i owoce drugiej świeżości oraz jak interpretować daty przydatności do spożycia. Produkty oznaczone informacją „najlepiej spożyć przed” nadają się do zjedzenia często jeszcze przez wiele miesięcy. 

A co zrobić, jeśli po świętach zostanie nam w domu nadwyżka jedzenia? Na przykład zanieść je do Jadłodzielni. Agnieszka Maniewska z Foodsharing Wrocław wyjaśniała, że wbrew powszechnemu mniemaniu, lodówki stojące w 13 punktach miasta nie są formą pomocy osobom ubogim. Jest to inicjatywa prośrodowiskowa, które ma zapobiec marnowaniu żywności. Z Jadłodzielni może skorzystać każdy, zarówno zostawiając jedzenie, którego nie potrzebuje, jak i zabierając to, na które ma ochotę. Można tam znaleźć warzywa i owoce, pieczywo, gotowe potrawy i wiele innych produktów. Żywność w lodówkach mogą umieszczać zarówno firmy jak i osoby prywatne. W przypadku samodzielnie ugotowanych potraw trzeba jedynie pamiętać o tym, by opisać ich skład oraz datę, kiedy zostały przyrządzone. 

Nieprzekonanym do idei ograniczania się warto wspomnieć, że to nie tylko forma troski o stan środowiska. To również dobry sposób na podreperowanie domowego budżetu. A w przypadku ograniczenia świątecznego obżarstwa także element dbania o zdrowie. 

Kolejne spotkanie z cyklu ZERO WASTE w Odra Centrum odbędzie się 25 maja i będzie dotyczyło motoryzacji.

zdjęcie autora

Aleksandra Dudra

obrazek 0 komentarzy

Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.

Symulacja, której nie wstyd

Eksperci twierdzą, że tym, co odróżnia wirtualną rzeczywistość od innych związków człowieka z technologią, są psychologiczne, emocjonalne, a nawet metafizyczne efekty uboczne, z którymi przyjdzie nam oswajać si...

0 komentarzy opublikowany 11 miesięcy temu

Wrocław – miasto wielu kultur

Wrocław, będąc miastem multikulturowym, ma sporo miejsc, które potrafią swoim klimatem przenieść nas do innej przestrzeni. Zebraliśmy parę pomysłów na zrobienie jednodniowych “wczasów”, które gwarantują spę...

0 komentarzy opublikowany 3 tygodnie temu

Mieszkania na wynajem: jest drogo – będzie jeszcze gorzej?

Znalezienie mieszkania na wynajem we Wrocławiu – pomijając okres pandemii – zawsze stanowiło wyzwanie. Aktualnie niemal graniczy z cudem.

0 komentarzy opublikowany 5 miesięcy temu

Przystanki dla czworonożnych

Ponad 30 stopniowe upały są męczące nie tylko dla nas, ale też dla naszych czworonożnych przyjaciół. Ratunkiem w takich momentach jest często miska z wodą.

0 komentarzy opublikowany 3 miesiące temu

Odcienie zieleni. O co chodzi w Lesie Mokrzańskim ?

Przemek Jankowski - 29 kw. 2022

Sprzedaż łąk przy Lesie Mokrzańskim budzi kontrowersje od samego początku. Końca sporu nie widać, a gąszcz wątpliwości pojawia się po obu stronach konfliktu.

Czy Wrocław stać na przejazdy bez biletu?

Przemek Jankowski - 01 sie 2022

Wszystko ma swoją cenę i za wszystko trzeba zapłacić. Czy jednak darmowość może się miastu opłacić? Bezpłatna komunikacja miejska to hasło, którym każdy kandydat na p...

Przystanki dla czworonożnych

Agnieszka Zwolińska - 23 cze 2022

Ponad 30 stopniowe upały są męczące nie tylko dla nas, ale też dla naszych czworonożnych przyjaciół. Ratunkiem w takich momentach jest często miska z wodą.

 Najnowsza odsłona “Piwnicy Świdnickiej” we Wrocławiu

Karolina Winkowska - 22 lip 2022

Od ponownego otwarcia restauracji “Piwnica Świdnicka” minęły ponad dwa tygodnie. Goście mogą się cieszyć zupełnie nową odsłoną najstarszego lokalu we Wrocławiu. Pom...