
Czy miasto może wyżywić się samo?
Miejska zieleń to drażliwy temat. Do tego zwykle kojarzy się z roślinnością ozdobną, a nie taką, którą można zjeść. W czasie wykładu Jadalne miasto w Cafe Macondo mogliśmy się przekonać, że istnieją inne rozwiązania.
Śliwy, wiśnie, jabłonie, jeżyny i pigwowce, ale także egzotycznie brzmiące: dereń jadalny, sumak octowy czy mahonia pospolita. Między innymi takie rośliny jadalne rosną dziko we Wrocławiu.
Przywykliśmy już do tego, że przestrzeń miejska często powstaje kosztem terenów zielonych. W wielu dzielnicach, szczególnie tych nowo powstajacych, panuje „betonoza”, zaś uprawa warzyw i owoców w mieście wydaje się pomysłem z innej epoki. Agnieszka Nowicka i Krzysiek Hendel, doktorantka i student architektury Politechniki Wrocławskiej przekonywali, że nie zawsze tak było.
Powrót do korzeni
Idea zielonych miast sięga końca XIX wieku. Wtedy w wyniku rewolucji przemysłowej przeludnienie w miastach i zanieczyszczenie powietrza zaczęło stanowić problem dla mieszkańców. Ebenezer Howard stworzył koncepcję miasta-ogrodu, które miało łączyć w sobie zalety mieszkania w mieście i na wsi. Miało gwaratować z jednej strony dostęp do pracy i rozrywek, a z drugiej bliskość przyrody i świeże powietrze. Inspiracje koncepcją miasta-ogrodu można zobaczyć na przykład na wrocławskim Sępolnie czy katowickim Giszowcu.
Brak zieleni w miastach prowokuje do prowadzenia partyzantki ogrodniczej. Jako przykład można podać działania aktywistów katowickiej Antyramy czy warszawskiego ruchu Miasto jest Nasze, którzy rozbetonowują ulice czy chodniki, aby sadzić w tych miejscach rośliny.
Istnieją także całkowicie legalne inicjatywy, takie jak ogrody społeczne. Ich zakładanie we Wrocławiu jest elementem międzynarodowego projektu FoodSHIFT2030, zajmującego się tematyką zrównoważonych źródeł żywności dla miast.
Ogrody społeczne to przestrzenie zieleni między budynkami, którymi opiekują się mieszkańcy. Mogą być nie tylko miejscem do uprawy warzyw i owoców, ale także służyć do organizacji różnych wydarzeń sprzyjających sąsiedzkiej integracji. We Wrocławiu funkcjonuje Ołbiński ogród otwarty oraz niedawno reaktywowany Nadodrzański ogród społeczny. Warzywa w mieście często sadzi się na podniesionych grządkach w skrzynkach z ziemią, aby zminimalizować ryzyko kontaktu z zanieczyszczoną glebą.
Nie tylko szczaw i miralbelki
W przestrzeni miejskiej można także znaleźć wiele dziko rosnących drzew owocowych i innych roślin jadalnych. Miejsc ich występowania można szukać m.in. na mapie fallingfruit.org, na której użytkownicy z całego świata oznaczają występowanie ogólnodostępnych jabłoni, jeżyn czy mirabelek.
Wrocławskim projektem o tej samej tematyce jest Spożywczo Zrównoważona Mapa (SzaMa) – projekt autorstwa grupy młodzieżowej Jadalne Miasto Młodych.
Mapa obejmuje dzielnice: Ołbin, Nadodrze i Kleczków. Oznaczono na niej punkty, w których można znaleźć żywność wyprodukowaną i przetworzoną w przyjazny dla środowiska sposób. Wyszukamy tu miejsca występowania jadalnych roślin, ogrody społeczne, warzywniaki i targowiska, jadłodzielnie oraz inicjatywy społeczne takie jak Food not Bombs.
Jak zapewniali Agnieszka i Krzysiek, rosnące w mieście owoce nadają się do zjedzenia i nie przekraczają wymaganych dla żywności norm zanieczyszczeń, za to prawdopodobnie zawierają mniej pestycydów niż te z dyskontu. Na zakończenie spotkania uczestnicy otrzymali nasiona bazylii, sałaty, rzodkiewki, mięty i innych roślin. W przypadku braku dostępu do działki czy ogrodu społecznego można je zasiać w doniczce na balkonie.
inicjatywy
lifestyle

Kto w topce najbardziej zakorkowanych miast? Tak, zgadliście
Standardowo, końcówka roku przynosi wysyp różnorakich rankingów. Za dzisiejszym władze miast – które się w nim znalazły – niezbyt przepadają. Pora na najnowszy raport najbardziej zakorkowanych miast świata opra...

Mieszkania na wynajem: jest drogo – będzie jeszcze gorzej?
Znalezienie mieszkania na wynajem we Wrocławiu – pomijając okres pandemii – zawsze stanowiło wyzwanie. Aktualnie niemal graniczy z cudem.

Czy miasto może wyżywić się samo?
Miejska zieleń to drażliwy temat. Do tego zwykle kojarzy się z roślinnością ozdobną, a nie taką, którą można zjeść. W czasie wykładu Jadalne miasto w Cafe Macondo mogliśmy się przekonać, że istnieją inne ro...

Wampiriada – twoja krew ratuje życia
Czy poświęcisz 40 minut swojego spaceru na uratowanie czyjegoś życia? Nigdzie nie trzeba jechać – krwiobus czeka na wrocławskim rynku. Tak wygląda Wampiriada Niezależnego Zrzeszenia Studentów Uniwersytetu Wrocławs...
Na młynie znajdziesz wszystko
Maciek Walas - 08 maj 2022Wrocławski Młyn Sułkowice, co niedzielę zmienia się w krainę handlu i targu. Czym jest Targowisko Młyn?
Noc Muzeów we Wrocławiu
Maciek Walas - 07 maj 2022Oświetlone przez gwiazdy galerie, niedostępne na co dzień w nocy miejsca, dedykowane wystawy oraz warsztaty. Co sprawia, że Noc Muzeów jest wyjątkowa?
Wrocław – miasto wielu kultur
Ivan Prinus - 05 wrz 2022Wrocław, będąc miastem multikulturowym, ma sporo miejsc, które potrafią swoim klimatem przenieść nas do innej przestrzeni. Zebraliśmy parę pomysłów na zrobienie jednodni...
Tajemnice Wrocławia, czyli kilka faktów o stolicy Dolnego Ślą …
Oktawia Ludkiewicz - 03 lut 2022Wrocław to miasto o niezwykle interesującej historii. Tradycja mówi, iż gród we Wrocławiu został założony przez czeskiego księcia Wratysława w latach 915-921, a za datę...