Dorównać Równikowi
calendar 02 cze 2022 12:00

Dorównać Równikowi

Pracownicy Cafe Równik polecają najlepsze dania, opowiadają o swoich zadaniach i zapraszają na pyszną kawę.

Zaraz za rondem Anny German widzę ogródek z parasolami. Siedzi w nim trzech Włochów popijających kawę. Podjeżdżam, zostawiam rower i wchodzę do środka. Przy wejściu wita mnie Piotr Lewandowski, wyszkolony kelner i barista stojący na pierwszej linii frontu. Jest kilka lat starszy ode mnie, ale zwraca się do mnie per “szanowny Panie” i traktuje jako gościa, a nie klienta. Pełen profesjonalizm i ciepłe powitanie, którego doświadczyć można w niewielu miejscach Wrocławia. Następnie witam się z pomysłodawczynią miejsca, profesor Małgorzatą Młynarską. Wymieniamy parę zdań i zabieram się do rozmowy z pierwszym z pracowników.

Szymon

Szymon Wołodźko w Równiku przyjmuje zamówienia od gości, sprząta i zmywa. Pracuje od poniedziałku do piątku, od 10 do 18. Do Równika trafił dzięki koleżance zaraz po III klasie liceum. Dojazd tramwajem zajmuje mu około 50 minut, często wraca spacerem. Z dań Równika najbardziej poleca zapiekankę makaronową con Pollo z suszonymi pomidorami i kurczakiem oraz naleśniki ze szpinakiem.

O atmosferze i klientach mówi tak: 

 

Piotr i Piotr

Technik ekonomista Piotr Mikos jest praktykantem. Wcześniej przyjmował zamówienia, teraz zajmuje się między innymi fakturami VAT, dokumentacją zaopatrzenia i obsługą programu Subiekt123. Na praktyki dojeżdża autobusem z Popowic, “bez przesiadków i bez przesiadek”. Z całego serca poleca makaron z brokułami. Kiedy mówi o swoich odczuciach wobec miejsca, dosiada się do nas Piotr Lewandowski, którego spotkałem i którego czytelnicy spotkają zaraz przy wejściu do Równika. Przyjaźnią się od 10 lat, a od niedawna również wspólnie pracują. Piotr M. w Równiku pracuje od samego początku.

 

Przechodzimy z Piotrem Lewandowskim na ty, proponuje mi kawkę na mleku kokosowym, którą bardzo poleca. Nie da się mu odmówić. Przygotowuje ją sprawnie, malując kokosem wzór na czarnym płótnie. Chwilę siedzimy, potem oprowadza mnie po lokalu, kuchni i zapleczu. Starannie przygotowywał się do pracy pod okiem terapeutów i szkoleniowców. Ubolewa nad tym, że w wielu miejscach obsługa nie dorównuje Równikowi:

 

 

Wojtek

Wojtek Mikołajczak pracuje tu od kilku lat. Zmywa naczynia i wyparza je w parownicy. To w jego rękach leży odpowiedzialność za czystość naczyń. Mieszka za Księżem Małym, dojeżdża rowerem. Nie jest w stanie polecić mi żadnego z dań, ponieważ zwykle sam przygotowuje sobie jedzenie. Bardzo lubi za to równikową kawę i colę. 

Gdzie wpaść na kawę?

Cafe Równik znajduje się na Jedności Narodowej 47. Utrzymuje się z grantów i sprzedaży. Jest miejscem pracy osób z niepełnosprawnością intelektualną oraz zaburzeniami ze spektrum autyzmu. Miejsce można odwiedzić nie tylko w porze obiadowej. Gwarantowana kawa, ciasta, ciepłe posiłki i naprawdę wyjątkowa obsługa.

zdjęcie autora

Przemek Jankowski

obrazek 4 komentarzy

Janis

I’m truly enjoying thhe design and lagout oof you blog.
It’s a very eaasy on the eyes which makes iit much more leasant forr me to cme hhere and viszit more often. Did yoou hire outt
a developsr to create you theme? Fantastic work!

Feeel free to viisit my blog post 197

11 stycznia 2023 13:37 Odpowiedz
Byron

I am no longer positive the place you’re getting your information, however great topic.
I must spend some time finding out much more or
figuring out more. Thanks for excellent information I used click to investigate
be in search of this information for my mission.

13 grudnia 2022 00:20 Odpowiedz
Shayne

Wow, fantastic blog layout! How long have you been blogging for?
you make blogging look easy. The overall look
of your site is wonderful, as well as the content!

My blog; find more info

23 listopada 2022 21:16 Odpowiedz
Bert

Hi there! This is kind of off topic but I need some guidance from an established blog.
Is it hard to set up your own blog? I’m not very techincal but I
can figure things out pretty fast. I’m thinking
about setting up my own but I’m not sure where to start. Do you have any points or suggestions?
Cheers

Feel free to visit my website: Website

23 listopada 2022 20:37 Odpowiedz

Krew ratuje życie. Poznaj historię Kasi

– Dla mnie to jest wdzięczność nie do opisania. Gdyby ktoś nie poszedł i nie poświęcił swojego czasu, energii, swojej krwi, to mnie by tu już nie było. Przeżyłam wyłącznie dlatego, że ktoś postanowił oddać...

0 komentarzy opublikowany 1 rok temu

Artystyczna młodzież ponownie doceniona

– Mamy duże szczęście żyć w mieście wrażliwym na sztukę, ale to także wy budujecie ten Wrocław w wymiarze artystycznym – mówił prezydent miasta podczas 25-tej już uroczystości wręczenia stypendiów dla uzdo...

0 komentarzy opublikowany 1 rok temu

Jak nauczyć się improwizacji teatralnej?

O tym, jak aktorzy szlifują swój warsztat i jak improwizacja pomaga w codziennym życiu, opowiada Iwo Wieczorek, założyciel szkoły Improwerek i członek grupy Improwizowane Poniedziałki i Klin Klin — Wrocławskich tea...

0 komentarzy opublikowany 1 rok temu

Kroki w różnych odcieniach patriotyzmu

„Ludzie do Wrocławia przyjeżdżają po medale, przyjeżdżają po wspaniałą atmosferę, a my postanowiliśmy to wszystko połączyć“. Nowa odsłona maratonu WrocWalk w biało-czerwonym motywie Dnia Niepodległości.

0 komentarzy opublikowany 1 rok temu

Kroki w różnych odcieniach patriotyzmu

Kacper Bednarz - 25 paź 2021

„Ludzie do Wrocławia przyjeżdżają po medale, przyjeżdżają po wspaniałą atmosferę, a my postanowiliśmy to wszystko połączyć“. Nowa odsłona maratonu WrocWalk w bia...

Butik Krokus – jak kwitnie pomoc?

Maciej Walas - 10 kwi 2022

Jaka jest dalsza, słuszna forma wsparcia, czyli o czym pamiętać, gdy decydujemy się pomagać? Relacja z otwarcia Butiku Krokus.

Młody Dolny Śląsk uczy mądrego korzystania z technologii

Redakcja Bluetram - 23 lut 2022

Aktywiści ze Stowarzyszenia Młody Dolny Śląsk edukują na temat uzależnienia od smartfonów. To kolejna edycja kampanii Odłącz się, która zwraca uwagę na odpowiedzialne k...

Food Not Bombs, czyli jak pomagać potrzebującym

Kamil Wardęga - 12 kwi 2022

Kartony i pojemniki pełne warzyw, ciągły stukot noży o deski do krojenia, grupka młodych ludzi krzątających się wokół stołu i bulgot dobiegający z garnka pełnego zupy ...