Wrocławski sezon na warzywa – czerwcowe przetwory
calendar 11 cze 2022 11:59

Wrocławski sezon na warzywa – czerwcowe przetwory

Kalendarz warzyw i owoców nieustannie się zmienia. Czerwiec to jednak miesiąc kiedy na dobre można zacząć sezon na przetwory. Jakie warzywa i owoce warto kupić w najbliższym czasie?

Jedną z moich tegorocznych chwilowych zajawek miało być poznanie się na warzywnych i owocowych przetworach. Szybko wyposażyłem się w książkę z przepisami, zawierającą kalendarz, który mówi o tym, co i kiedy najlepiej robić. Książka leży dalej, a jedyne, do czego w tym roku przyłożyłem rękę, to ogórki małosolne, bo jak mówi kalendarz: sezon zaczyna się w czerwcu.

Odwiedziłem dwa warzywniaki na terenie Grabiszynka, jeden w Tarasach Grabiszyńskich, a drugi przy ulicy Odkrywców 21, żeby zapytać o to, co warto już zacząć kupować.

“Szparagi, truskawki, czereśnie… chociaż czereśnie może jeszcze nie do końca. Kalafior, młoda kapusta i rzodkiewki. I ogórki gruntowe na małosolne i kiszone!”

W drugim sklepie usłyszałem, że na przetwory być może jeszcze trochę za wcześnie, ale że “truskawki, szczypior, czereśnie, pietruszkę i kalarepę na pewno już dostanę”. 

Przedstawiam zatem zestawienie czerwcowych warzyw i owoców, które dostaniecie na terenie Wrocławia oraz potencjalnych przetworów, na które możecie je przerobić! Żaden ze mnie autorytet, więc posłużę się tylko pomysłami, które sam zamierzam wypróbować.

 

Truskawki:

Z truskawkami bywa terminowo oczywiście różnie, a sprzedający wystawiają się już  od ponad dwóch tygodni. Dla mnie truskawki sygnalizują przede wszystkim zbliżające się lato, bo dostaniemy je jeszcze pod koniec czerwca lub na początku lipca.

Truskawki z pewnością będą świetną bazą do wakacyjnego kompotu, a bardziej ambitni mogą pokusić się o zrobienie letniego dżemu truskawkowego.

 

Czereśnie:

Na czereśnie warto polować. Sezon jest bowiem krótki, kończy się mniej więcej na początku lipca, dlatego zamierzam przetworowe okno wykorzystać najbardziej jak to możliwe. Podobnie jak w wypadku truskawek, moim ulubionym jest oczywiście kompot, ale czereśnie z pewnością nadadzą się na konfiturę albo do karmelizacji. 

 

Szparagi:

Moje największe odkrycie tego roku. Szparagi dostępne w warzywniakach są mniej więcej od początku maja i do końca lipca powinny jeszcze na nas czekać. Szparagi można potraktować zalewą albo konserwować, tak żeby były dla dostępne w słoikach przez cały rok. 

 

Młoda kapusta:

 Polska młoda kapusta dostępna powinna być najdłużej z wybranych przeze mnie owoców i warzyw, bo od maja aż do sierpnia. Moją całkowicie subiektywną sugestią będzie przeznaczenie kapusty na bigos. Oczywiście młodą kapustę możemy też przetwarzać na różnego rodzaju sałatki na zimę, no i oczywiście zakisić.

 

Ogórki gruntowe:

Faworyt. Ogórki małosolne nie dość, że są szybkie i stosunkowo proste do zrobienia, to według wielu noszą miano króla przetworów. Szczęśliwie sezon na ogórki gruntowe trwać powinien długo, jeszcze się na dobre nie zaczął. W zależności od odmiany, zbiory odbywają się w różnych terminach. Moja propozycja to ogórki małosolne i kiszone, ale z racji uniwersalności przeznaczeń ogórków w kuchni, niekoniecznie przetworowych, jest masa!

 

Poniżej zamieszczam orientacyjny cennik. Oczywiście ceny warzyw i owoców będą różniły się w zależności od odmiany, miejsca oraz czasu, kiedy po któreś z nich sięgniemy:

 

Truskawki 9zł-24zł kobiałka 

Szczypior 3zł za pęczek

Kapusta 7zł za kg

Koper/zestaw do kiszenia 5zł za pęczek

Szparagi 6zł-14zł za wiązkę

Czereśnie 18zł-26zł za kg

Ogórki gruntowe 4zł-6zł za kg

 

Jeśli będziecie mieli problem ze znalezieniem jakiegoś przepisu, spróbujcie na kwestiasmaku.com

zdjęcie autora

Maciek Walas

obrazek 0 komentarzy
fot. Bart van Dijk / Unsplash

Hit czy kit? Mapa odśnieżonych ścieżek rowerowych

Pierwsza mała śnieżna zamieć już za nami. Z tego powodu powstała mapa dla rowerzystów, która ma ułatwić znajdowanie informacji na temat odśnieżanych tras rowerowych. Dodatkowo, ponad 600 rowerów miejskich zostaje...

0 komentarzy opublikowany 2 lata temu

Bary pod chmurką: Część 4 – beach bary Wrocław

Odprawianie rytuałów w noc Kupały, niezapomniane zaręczyny i koń na barze. Babie Lato na Partynicach to bar i miejsce spotkań znajdujący się na terenie Toru Wyścigowego. Miejsce romantyczne i magiczne. Dlaczego?

0 komentarzy opublikowany 2 lata temu

Podpowiadamy najlepsze prezenty świąteczne z Wrocławia

Skąd czerpać inspiracje na prezenty dla najbliższych, kiedy na każdym stopniu towarzyszy nieodparte wrażenie, że każdy pomysł został już wykorzystany, a czasu na przygotowania już brak? Aby pomóc zmienić parę z ...

0 komentarzy opublikowany 2 lata temu

Czerwiec w mieście – co się dzieje we Wrocławiu?

Nie macie pomysłu na wyjście w czerwcowy wieczór? Bluetram pędzi z pomocą!

0 komentarzy opublikowany 11 miesięcy temu

Bary pod chmurką: Część 2 – beach bary Wrocław

Agnieszka Zwolińska - 20 lip 2022

Pogoda w ostatnim czasie dopisuje, więc nadszedł czas na drugą część wrocławskich barów pod chmurką! Gdzie napijemy się kraftowego piwa, a gdzie zjemy pizzę od PizzaPany...

Rękodzieło we Wrocławiu – targi Showroom Breslau

Karolina Winkowska - 18 lip 2022

 Wszyscy kochamy rękodzieło – ręcznie robione sojowe świeczki, ceramiczne doniczki, farbowane ubrania czy też naturalne produkty spożywcze. Przepyszna kawa, brownie w sło...

Czas na przetwory na zimę – co możemy przygotować w sierpniu

Maciek Walas - 27 sie 2022

Koniec sierpnia to najlepszy czas na robienie domowych przetworów na zimę. Sałatki, dżemy, kiszonki, czyli jakie słoiki powinny znaleźć się w Waszej spiżarni.

TOP10 instagramowych miejsc na gastronomicznej mapie Wrocławia

Tedi Malinowski - 10 gru 2021

Nie jest to żadnym sekretem, że wybierając knajpę, kierujemy się czymś więcej niż tylko jedzeniem, obsługą, czy cenami. Równie ważny jest klimat lokalu, do którego idz...