Wrocławski sezon na warzywa – czerwcowe przetwory
calendar 11 cze 2022 11:59

Wrocławski sezon na warzywa – czerwcowe przetwory

Kalendarz warzyw i owoców nieustannie się zmienia. Czerwiec to jednak miesiąc kiedy na dobre można zacząć sezon na przetwory. Jakie warzywa i owoce warto kupić w najbliższym czasie?

Jedną z moich tegorocznych chwilowych zajawek miało być poznanie się na warzywnych i owocowych przetworach. Szybko wyposażyłem się w książkę z przepisami, zawierającą kalendarz, który mówi o tym, co i kiedy najlepiej robić. Książka leży dalej, a jedyne, do czego w tym roku przyłożyłem rękę, to ogórki małosolne, bo jak mówi kalendarz: sezon zaczyna się w czerwcu.

Odwiedziłem dwa warzywniaki na terenie Grabiszynka, jeden w Tarasach Grabiszyńskich, a drugi przy ulicy Odkrywców 21, żeby zapytać o to, co warto już zacząć kupować.

“Szparagi, truskawki, czereśnie… chociaż czereśnie może jeszcze nie do końca. Kalafior, młoda kapusta i rzodkiewki. I ogórki gruntowe na małosolne i kiszone!”

W drugim sklepie usłyszałem, że na przetwory być może jeszcze trochę za wcześnie, ale że “truskawki, szczypior, czereśnie, pietruszkę i kalarepę na pewno już dostanę”. 

Przedstawiam zatem zestawienie czerwcowych warzyw i owoców, które dostaniecie na terenie Wrocławia oraz potencjalnych przetworów, na które możecie je przerobić! Żaden ze mnie autorytet, więc posłużę się tylko pomysłami, które sam zamierzam wypróbować.

 

Truskawki:

Z truskawkami bywa terminowo oczywiście różnie, a sprzedający wystawiają się już  od ponad dwóch tygodni. Dla mnie truskawki sygnalizują przede wszystkim zbliżające się lato, bo dostaniemy je jeszcze pod koniec czerwca lub na początku lipca.

Truskawki z pewnością będą świetną bazą do wakacyjnego kompotu, a bardziej ambitni mogą pokusić się o zrobienie letniego dżemu truskawkowego.

 

Czereśnie:

Na czereśnie warto polować. Sezon jest bowiem krótki, kończy się mniej więcej na początku lipca, dlatego zamierzam przetworowe okno wykorzystać najbardziej jak to możliwe. Podobnie jak w wypadku truskawek, moim ulubionym jest oczywiście kompot, ale czereśnie z pewnością nadadzą się na konfiturę albo do karmelizacji. 

 

Szparagi:

Moje największe odkrycie tego roku. Szparagi dostępne w warzywniakach są mniej więcej od początku maja i do końca lipca powinny jeszcze na nas czekać. Szparagi można potraktować zalewą albo konserwować, tak żeby były dla dostępne w słoikach przez cały rok. 

 

Młoda kapusta:

 Polska młoda kapusta dostępna powinna być najdłużej z wybranych przeze mnie owoców i warzyw, bo od maja aż do sierpnia. Moją całkowicie subiektywną sugestią będzie przeznaczenie kapusty na bigos. Oczywiście młodą kapustę możemy też przetwarzać na różnego rodzaju sałatki na zimę, no i oczywiście zakisić.

 

Ogórki gruntowe:

Faworyt. Ogórki małosolne nie dość, że są szybkie i stosunkowo proste do zrobienia, to według wielu noszą miano króla przetworów. Szczęśliwie sezon na ogórki gruntowe trwać powinien długo, jeszcze się na dobre nie zaczął. W zależności od odmiany, zbiory odbywają się w różnych terminach. Moja propozycja to ogórki małosolne i kiszone, ale z racji uniwersalności przeznaczeń ogórków w kuchni, niekoniecznie przetworowych, jest masa!

 

Poniżej zamieszczam orientacyjny cennik. Oczywiście ceny warzyw i owoców będą różniły się w zależności od odmiany, miejsca oraz czasu, kiedy po któreś z nich sięgniemy:

 

Truskawki 9zł-24zł kobiałka 

Szczypior 3zł za pęczek

Kapusta 7zł za kg

Koper/zestaw do kiszenia 5zł za pęczek

Szparagi 6zł-14zł za wiązkę

Czereśnie 18zł-26zł za kg

Ogórki gruntowe 4zł-6zł za kg

 

Jeśli będziecie mieli problem ze znalezieniem jakiegoś przepisu, spróbujcie na kwestiasmaku.com

zdjęcie autora

Maciek Walas

obrazek 0 komentarzy

Wrocławski sezon na warzywa – czerwcowe przetwory

Kalendarz warzyw i owoców nieustannie się zmienia. Czerwiec to jednak miesiąc kiedy na dobre można zacząć sezon na przetwory. Jakie warzywa i owoce warto kupić w najbliższym czasie?

0 komentarzy opublikowany 4 miesiące temu

Szybka reakcja fanów Misia

Wrocławska społeczność ponownie przybyła z pomocą kultowemu Misiowi, który już od sierpnia szukał głównego kucharza lub kucharki. Sytuacja nie była kolorowa, a właścicielka myślała nawet o zamknięciu.

0 komentarzy opublikowany 12 miesięcy temu

Dworzec Świebodzki – zimne piwo i oldschoolowa atmosfera

Wrocławski sezon na wylegiwanie się na leżaku i picie zimnego piwa w gronie znajomych już dawno został oficjalnie otwarty. Pogoda we Wrocławiu sprzyja, więc zaczyna się rodzić w głowie pytanie – gdzie wyjść? Pro...

0 komentarzy opublikowany 3 miesiące temu

Bary pod chmurką: Część 3 – beach bary Wrocław 

Pogoda dopisuje, a piwo się chłodzi. Wrocławskie beach bary zachęcają niezmiennie dobrą atmosferą, muzyką i widokiem na Odrę. W trzeciej części odwiedzamy Odra-Pany przy wrocławskim ZOO, BARBARKĘ, czyli beach bar...

0 komentarzy opublikowany 2 miesiące temu

Freeganizm w dużym mieście

Paulina Marjampolska - 17 gru 2021

O tym, że tony jedzenia rocznie marnują się na całym świecie, słyszeli już prawdopodobnie wszyscy. Z raportu ONZ wynika, że ok. miliard ton żywności rocznie ląduje na ś...

Wulkaniczny weekend

Agnieszka Zwolińska - 04 cze 2022

Lekko ponad godzinę od Wrocławia można zobaczyć powulkaniczne skały, które skrywają w sobie historię, a wyglądem zachwycają wiele osób. Pogórze Kaczawskie, znane też ...

TOP10 instagramowych miejsc na gastronomicznej mapie Wrocławia

Tedi Malinowski - 10 gru 2021

Nie jest to żadnym sekretem, że wybierając knajpę, kierujemy się czymś więcej niż tylko jedzeniem, obsługą, czy cenami. Równie ważny jest klimat lokalu, do którego idz...

Różne ceny modelingu

Przemysław Wajman - 20 paź 2021

Widzimy je w telewizji, na billboardach, w gazetach i w internecie. Pojawiają się w programach śniadaniowych i reality show. Modelki, które rozświetlają ulice miast, często ...