
Czy restauratorzy powinni sprawdzać paszporty covidowe gości?
Francja, Niemcy, Austria, Włochy. Między innymi w tych krajach, aby wejść do restauracji, klient zobowiązany jest do okazania paszportu covidowego. Czy jest szansa, aby w Polsce było podobnie i komu tak naprawdę na tym zależy?
Na początku należy przypomnieć sobie słowa ministra zdrowia Adama Niedzielskiego, który pod koniec listopada oświadczył na konferencji prasowej:
Jeśli jest restauracja i w niej będzie więcej, niż 50% gości, to przedsiębiorca będzie musiał udowodnić, że zweryfikował paszporty tym, którzy są ponad limitem.
Zgodnie z przewidywaniami słowa te wywołały burzę w branży gastronomicznej, której przez wiele miesięcy obiecywano, że żadnych obostrzeń już nie będzie. Obostrzenia jednak się pojawiły, a niektóre restauracje natychmiast zareagowały na tę sytuację.
Warszawski Yatta Ramen od razu wydał oświadczenie, że do restauracji wpuszczać będzie tylko osoby dobrowolnie legitymujące się informacją o przyjęciu szczepionki przeciwko COVID lub aktualnym statusem ozdrowieńca.
Tego typu zachowania należą jednak do rzadkości, ponieważ właściciele restauracji raczej starają się unikać wchodzenia w tak światopoglądowe dyskusje ze swoimi gośćmi. Dlaczego? Warto spojrzeć na komentarze do powyższego postu Yatta Ramen.
„Pewnie zostali sowicie wynagrodzeni za takie posunięcie”, „Nie chodzić tam i po sprawie inni zarobią”, „Może byście tak włączyli myślenie. To do właścicieli lokalu. A z drugiej strony to wiem teraz, gdzie nie pójdę na pewno”.
Wcześniej z podobnym schematem zmierzyli się właściciele również warszawskiej restauracji Der Elefant, którzy decyzję o wpuszczaniu jedynie osób zaszczepionych podjęli jeszcze w październiku. Profile obu miejsc zostały wręcz zalane hejterskimi opiniami i komentarzami, ale nie wpłynęło to mimo wszystko na ich decyzje.
Brak jednoznacznych przepisów
W kuluarowych rozmowach z właścicielami restauracji pojawiają się opinie, że właściwie niektórzy mogliby się zgodzić na ograniczanie grona osób wpuszczanych do restauracji jedynie do tych zaszczepionych, gdyby tylko przepisy jasno o tym stanowiły, a podstawa prawna do sprawdzania przychodzącym do restauracji paszportów, przedstawiona została odpowiednio wcześniej. Wszystko w ramach dobra ogółu i dbałości o zdrowie społeczeństwa. Dokładnie tak działa to w wymienionych wcześniej krajach. Niestety przedsiębiorcy nie rozumieją, dlaczego akurat w restauracjach miałaby występować podobna weryfikacja, a w wielu innych publicznych miejscach nie.
Na ten moment panuje jednak konsternacja, wielu właścicieli wstrzymuje się z wiążącymi decyzjami, czekając na rozwój wydarzeń. Przedsiębiorcy obawiają się z jednej strony o zdrowie pracowników i gości, a z drugiej starają się troszczyć o własne biznesy, które od kilku tygodni notują i tak spadki związane z niepewnymi nastrojami w kraju.
Przerzucanie odpowiedzialności
Swoją cegiełkę do obecnej sytuacji dołożyła Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej, wydając oświadczenie, w którym można przeczytać: „nie ma podstaw prawnych do żądania od gości lokali gastronomicznych uzyskania informacji na temat ich szczepienia”. Rzeczywiście tak jest, chociaż już we wrześniu minister zdrowia zapowiada ich wprowadzenie.
Spośród wrocławskich restauracji jeszcze żadna nie określiła się wyraźnie po stronie sprawdzania paszportów, mamy natomiast takie, które zdecydowanie odcinają się od podobnych praktyk. Bistro Narożnik z Nadodrza umieściło taką informację na swoim Facebooku:
Stanowisko dość jednoznaczne i jeśli miałbym prorokować, co wydarzy się w najbliższych dniach, to takich oświadczeń powinno być więcej. Właściciele lokali gastronomicznych wytrzymywali długo, pozostawali zamknięci przez osiem miesięcy w trakcie pandemii, więc teraz może zwyczajnie zabraknąć chęci i sił na posłuszeństwo względem zrzucając całą odpowiedzialność na przedsiębiorców, władzy. Ci sami właściciele, którzy wchodzą w niezwykle istotny dla wielu z nich okres grudniowych imprez firmowych, stanowiących dla restauracji główne źródło utrzymania w tym czasie. Już w listopadzie dało się usłyszeć, że duże korporacje masowo odwołują rezerwacje na imprezy pracownicze, odcinając od przychodów nastawione na ten segment koncepty.
Czy istnieje szansa na uzyskanie jakiegoś kompromisu ponad podziałami? Sytuacja wydaje się beznadziejna, ponieważ nawet samo środowisko gastronomiczne należy do mocno podzielonych – jedni chcą wprowadzenia kontroli paszportów covidowych, inni są zdecydowanie przeciwni takim restrykcjom. Niewątpliwie decyzja o otwarciu się na wpuszczanie tylko osób zaszczepionych nie jest jakoś specjalnie uzasadniona finansowo, więc prawdopodobnie zakończy się to masowym nieposłuszeństwem, które będzie można podsumować tylko jednym zdaniem – przykład idzie z góry.
Myślicie, że restauracje powinny sprawdzać paszporty covidowe klientów przed wejściem do lokalu?
lifestyle

Co zrobić z Mamą w Dzień Matki
Dzień Mamy już zaraz, więc spieszymy z pomocą! Choć wiemy, że każda z Mam jest wyjątkowa, postanowiliśmy przygotować dla Was prezentowe propozycje. Niezależnie więc od tego, czy szukacie razem nowych wrażeń, chc...

Nie tylko flanki na Słodowej. Studenci warzą piwo na uczelni
– Produkcja piwa to jeden z najstarszych procesów biotechnologicznych znanych ludzkości. [...] już w epoce neolitu człowiek wykonywał określone czynności, w wyniku których powstawało coś podobnego do piwa. Obecnie...

Miejsca, które pozwolą ci poczuć magię świąt we Wrocławiu!
Święta Bożego Narodzenie tuż za rogiem. Jeśli szukasz ciekawego miejsca lub wydarzenia, gdzie możesz w tym zimowym okresie spędzić czas wolny na świeżym powietrzu i poczuć obecną już magię świąt, to poniżej m...

Jak znaleźć najświeższe piwo we Wrocławiu?
Miłośnicy piwa szukają coraz to ciekawszych i nowszych browarów. Każdy ma swoje kryteria. Jednak jedno jest pewne: najlepsze piwo to świeże piwo. OnTap to polski serwis pozwalający sprawdzić świeżość piwa w poszc...
Hit czy kit? Mapa odśnieżonych ścieżek rowerowych
Kacper Bednarz - 30 lis 2021Pierwsza mała śnieżna zamieć już za nami. Z tego powodu powstała mapa dla rowerzystów, która ma ułatwić znajdowanie informacji na temat odśnieżanych tras rowerowych. Do...
Rowerowa perełka Wrocławia otwarta dla każdego
Ivan Prinus - 23 maj 2022Teraz każdy może spróbować swoich sił na profesjonalnym torze rowerowym! Można to zrobić podczas otwartych jazd w każdy czwartek o 17 na wrocławskim Welodromie przy ul. Ż...
Dzień Dziecka w mieście
Daniel Żuliński - 30 maj 2023Już za chwilę Dzień Dziecka. Z tego powodu w mieście odbywa się sporo imprez, na które można zabrać swoje pociechy. Oto kilka miejsc, które powinny zainteresować rodzicó...
Jak Wrocław został drag queen w serialu Netflixa “Królow …
Aleksandra Dudra - 09 lip 2022Być może mieliście już okazję obejrzeć serial Netflixa „Królowa” (premiera: 23 czerwca 2022), w którym Andrzej Seweryn wciela się w rolę emerytowanego krawca, przemie...