Czy restauratorzy powinni sprawdzać paszporty covidowe gości?
calendar 03 gru 2021 12:57

Czy restauratorzy powinni sprawdzać paszporty covidowe gości?

Francja, Niemcy, Austria, Włochy. Między innymi w tych krajach, aby wejść do restauracji, klient zobowiązany jest do okazania paszportu covidowego. Czy jest szansa, aby w Polsce było podobnie i komu tak naprawdę na tym zależy?

Na początku należy przypomnieć sobie słowa ministra zdrowia Adama Niedzielskiego, który pod koniec listopada oświadczył na konferencji prasowej:

Jeśli jest restauracja i w niej będzie więcej, niż 50% gości, to przedsiębiorca będzie musiał udowodnić, że zweryfikował paszporty tym, którzy są ponad limitem.

Zgodnie z przewidywaniami słowa te wywołały burzę w branży gastronomicznej, której przez wiele miesięcy obiecywano, że żadnych obostrzeń już nie będzie. Obostrzenia jednak się pojawiły, a niektóre restauracje natychmiast zareagowały na tę sytuację. 

Warszawski Yatta Ramen od razu wydał oświadczenie, że do restauracji wpuszczać będzie tylko osoby dobrowolnie legitymujące się informacją o przyjęciu szczepionki przeciwko COVID lub aktualnym statusem ozdrowieńca. 

Tego typu zachowania należą jednak do rzadkości, ponieważ właściciele restauracji raczej starają się unikać wchodzenia w tak światopoglądowe dyskusje ze swoimi gośćmi. Dlaczego? Warto spojrzeć na komentarze do powyższego postu Yatta Ramen.

 „Pewnie zostali sowicie wynagrodzeni za takie posunięcie”, „Nie chodzić tam i po sprawie inni zarobią”,  „Może byście tak włączyli myślenie. To do właścicieli lokalu. A z drugiej strony to wiem teraz, gdzie nie pójdę na pewno”.

Wcześniej z podobnym schematem zmierzyli się właściciele również warszawskiej restauracji Der Elefant, którzy decyzję o wpuszczaniu jedynie osób zaszczepionych podjęli jeszcze w październiku. Profile obu miejsc zostały wręcz zalane hejterskimi opiniami i komentarzami, ale nie wpłynęło to mimo wszystko na ich decyzje.

Brak jednoznacznych przepisów 

W kuluarowych rozmowach z właścicielami restauracji pojawiają się opinie, że właściwie  niektórzy mogliby się zgodzić na ograniczanie grona osób wpuszczanych do restauracji jedynie do tych zaszczepionych, gdyby tylko przepisy jasno o tym stanowiły, a podstawa prawna do sprawdzania przychodzącym do restauracji paszportów, przedstawiona została odpowiednio wcześniej. Wszystko w ramach dobra ogółu i dbałości o zdrowie społeczeństwa. Dokładnie tak działa to w wymienionych wcześniej krajach. Niestety przedsiębiorcy nie rozumieją, dlaczego akurat w restauracjach miałaby występować podobna weryfikacja, a w wielu innych publicznych miejscach nie. 

Na ten moment panuje jednak konsternacja, wielu właścicieli wstrzymuje się z wiążącymi decyzjami, czekając na rozwój wydarzeń. Przedsiębiorcy obawiają się z jednej strony o zdrowie pracowników i gości, a z drugiej starają się troszczyć o własne biznesy, które od kilku tygodni notują i tak spadki związane z niepewnymi nastrojami w kraju. 

Przerzucanie odpowiedzialności

Swoją cegiełkę do obecnej sytuacji dołożyła Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej, wydając oświadczenie, w którym można przeczytać: „nie ma podstaw prawnych do żądania od gości lokali gastronomicznych uzyskania informacji na temat ich szczepienia”. Rzeczywiście tak jest, chociaż już we wrześniu minister zdrowia zapowiada ich wprowadzenie. 

Spośród wrocławskich restauracji jeszcze żadna nie określiła się wyraźnie po stronie sprawdzania paszportów, mamy natomiast takie, które zdecydowanie odcinają się od podobnych praktyk. Bistro Narożnik z Nadodrza umieściło taką informację na swoim Facebooku: 

Stanowisko dość jednoznaczne i jeśli miałbym prorokować, co wydarzy się w najbliższych dniach, to takich oświadczeń powinno być więcej. Właściciele lokali gastronomicznych wytrzymywali długo, pozostawali zamknięci przez osiem miesięcy w trakcie pandemii, więc teraz może zwyczajnie zabraknąć chęci i sił na posłuszeństwo względem zrzucając całą odpowiedzialność na przedsiębiorców, władzy. Ci sami właściciele, którzy wchodzą w niezwykle istotny dla wielu z nich okres grudniowych imprez firmowych, stanowiących dla restauracji główne źródło utrzymania w tym czasie. Już w listopadzie dało się usłyszeć, że duże korporacje masowo odwołują rezerwacje na imprezy pracownicze, odcinając od przychodów nastawione na ten segment koncepty.

Czy istnieje szansa na uzyskanie jakiegoś kompromisu ponad podziałami? Sytuacja wydaje się beznadziejna, ponieważ nawet samo środowisko gastronomiczne należy do mocno podzielonych – jedni chcą wprowadzenia kontroli paszportów covidowych, inni są zdecydowanie przeciwni takim restrykcjom. Niewątpliwie decyzja o otwarciu się na wpuszczanie tylko osób zaszczepionych nie jest jakoś specjalnie uzasadniona finansowo, więc prawdopodobnie zakończy się to masowym nieposłuszeństwem, które będzie można podsumować tylko jednym zdaniem – przykład idzie z góry. 

Myślicie, że restauracje powinny sprawdzać paszporty covidowe klientów przed wejściem do lokalu?

zdjęcie autora

Piotr Gładczak

obrazek 0 komentarzy

Na rolkach przez cały Wrocław

Masz rolki, ale nie masz z kim jeździć? Kiedyś było to twoją pasją, ale nie wiesz, jak wrócić do dawnej kondycji? Wpadaj na wspólny cotygodniowy przejazd z Urban Dingoes. Start o 19:15 na placy przy NFM-ie, na przemi...

0 komentarzy opublikowany 4 miesiące temu

Makabryczny Wrocław – Wroclavia zaprasza na niezwykłe spacery

„Makabryczny Wrocław” to czwarty spacer zorganizowany w lipcu przez Wroclavię.  Tym razem była to wycieczka pod znakiem słynnych morderstw, egzekucji i innych okropności.

0 komentarzy opublikowany 2 miesiące temu

Dynie, bazarek i Targi Rzeczy Ładnych [polecajka 1-2.10]

Najbliższy weekend oferuje kilka wartych uwagi imprez i wydarzeń. Choćby powitanie jesieni na Dyniowej Farmie, Targi Ładnych Rzeczy lub bazarek eko na Gajowicach. Jeśli nie macie jeszcze obranego kierunku na ten tydzień...

0 komentarzy opublikowany 7 dni temu

Bary pod chmurką [podsumowanie]

Chillout na leżakach, koncerty, picie zimnego piwa i drinków na piasku przy rzece - za to lubimy beach bary we Wrocławiu. Od ośmiu tygodni odwiedzaliśmy bary pod chmurką - te znane i kultowe oraz te nowe i obiecujące. ...

0 komentarzy opublikowany 4 tygodnie temu

TOP10 instagramowych miejsc na gastronomicznej mapie Wrocławia

Tedi Malinowski - 10 gru 2021

Nie jest to żadnym sekretem, że wybierając knajpę, kierujemy się czymś więcej niż tylko jedzeniem, obsługą, czy cenami. Równie ważny jest klimat lokalu, do którego idz...

Zakątki Wrocławia, które spodobają się najmłodszym

Oktawia Ludkiewicz - 02 mar 2022

Uznawana za miasto spotkań stolica Dolnego Śląska jest miejscem, w którym znakomicie mogą odnaleźć się nie tylko dorośli. Wrocław to miasto idealne również dla… dziec...

Dworzec Świebodzki – zimne piwo i oldschoolowa atmosfera

Karolina Winkowska - 29 cze 2022

Wrocławski sezon na wylegiwanie się na leżaku i picie zimnego piwa w gronie znajomych już dawno został oficjalnie otwarty. Pogoda we Wrocławiu sprzyja, więc zaczyna się rod...

Jak wrocławianie dopingowali biegaczy nocnego półmaratonu

Ivan Prinus - 20 cze 2022

„Dobiegnij Piotrek Do Mety – W Domu Czekają KOTLETY!”, „Ból nie istnieje!” oraz wiele innych haseł motywacyjnych można było usłyszeć i zobaczyć podczas 8. nocnego...