Kuchnia indyjska – restauracje we Wrocławiu
calendar 26 czrw. 2022 13:09

Kuchnia indyjska – restauracje we Wrocławiu

Skosztowanie indyjskiej kuchni to dla Ciebie zbyt pikantny pomysł? A może przytłacza Cię wybór lokali i nie wiesz, gdzie szukać dobrego jedzenia? Prezentujemy kilka lokali, które serwują porządne, pyszne samosy, masalę czy nawet italo-indie pizzę.

O co chodzi w indyjskiej kuchni? 

 

Kamila Semenowicz, entuzjastka indyjskiej kuchni mówi tak:

– Kuchnia indyjska różni się od innych głównie ilością i jakością przypraw, których się używa. Jest bardzo aromatyczna, przez co nie da się jej pomylić z żadną inną.

Aromatyczne potrawy są regułą, jednak indyjska kuchnia nie jest równoznaczna z pikantnymi daniami. Można dostać zarówno dania łagodne, lekko ostre i radykalnie pikantne. Ulubionym miejscem Kamili jest Thali (Ruska 19), gdzie sosy ocenia jako “idealne pod względem ostrości”.

 

Masala? Curry? Poznaj indyjskie restauracje

 

Misa Hindusa (Piotra Skargi 22/1)

Dość przytulny, mały lokal z dużym wyborem dań za przystępną cenę. Znajduje się w drodze pomiędzy Galerią Dominikańską, a Wzgórzem Partyzantów, co sprawia, że tylko dwa przystanki oddzielają miejsce od Dworca PKP. Bardzo miłą obsługę reprezentował Pan Sachin Kalsait, który szczególnie polecił kurczaka Butter Chicken dla osób lubiących łagodne, delikatne smaki oraz ostrzejszą jagnięcinę Hindusa Lamb.

 

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez MISA HINDUSA (@misahindusa)

Mango Mama (Podwale 83, św. Mikołaja 18 i Jedności Narodowej 77)

W każdym z trzech lokali Mango Mama pracują kucharze z różnych regionów Indii. Wnoszą coś autorskiego do każdej z potraw, co nadaje miejscu autentyczności. Jedna z osób pracujących w lokalu na Podwalu (Mango Mama Ovo) mówi, że dobre jedzenie musi iść w parze z dobrą obsługą. Nowoczesne, kolorowe wnętrza są niejako zapowiedzią kulinarnych remixów i nowości, które towarzyszą tradycyjnym daniom. Według niej bestsellerami są Butter Masala z sosem z orzechami nerkowca oraz Tikka Masala w sosie pomidorowo-cebulowym.

 

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez MANGO ⭐️ MAMA (@mangomamafood)

Maharaja Indian Restaurant (Kołłątaja 22)

Małe bistro tuż przy Dworcu Głównym PKP, które nie zachęca wystrojem, ale oferuje syte porcje jedzenia. Właściciel poleca osobom, które chcą zacząć przygodę z indyjską kuchnią, dwa dania. Są to Paneer Curry oraz Butter Chicken z ryżem i napojem w zestawie. Można powiedzieć, że to opcja podstawowa, a sam lokal szybko wydaje ergonomicznie zapakowane posiłki.

 

Masala (Kuźnicza 3)

Elegancki grill bar tuż przy wrocławskim Rynku to z kolei miejsce, które stara się zaoferować więcej niż jedzenie. To dobre miejsce na świętowanie w większym gronie, ale należy pamiętać, że jakość ma cenę. Szczególnie w lokalu przy Rynku. Usiąść można w środku lub okrytym szkłem ogródku. O polecane dania najlepiej spytać szefa kuchni.

 

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Masala Grill&Bar (@masalawroclaw)

Pizzeria Niraj’C Recipe (Ruska 47/48)

Thali wygląda niepozornie i początkowo nie mogłem jej znaleźć, błądząc wzrokiem pomiędzy gruzińską restauracją, a włoską pizzerią. Po chwili jednak podszedł do mnie autor miejsca, Niraj Choudhari, który zaproponował rozmowę i coś do jedzenia. Wyjaśnił moje wątpliwości związane z indyjską pizzą: “Tu jest dużo dobrych restauracji indyjskich, szczególnie w okolicach rynku, ale są też osoby, które chciałyby wziąć po prostu kawałek dobrze znanej w Europie pizzy”. Do wyboru są pizze z kurczakiem, wege czy z wołowiną (jak w każdych innych lokalach z pizzą), natomiast tutaj serwowane są z indyjskimi sosami i przyprawami. Jest to więc okazja do spróbowania smaków Indii na dobrze znanych amerykańskich i europejskich pizzach.

 

zdjęcie autora

Przemek Jankowski

obrazek 0 komentarzy

Dworzec Świebodzki – zimne piwo i oldschoolowa atmosfera

Wrocławski sezon na wylegiwanie się na leżaku i picie zimnego piwa w gronie znajomych już dawno został oficjalnie otwarty. Pogoda we Wrocławiu sprzyja, więc zaczyna się rodzić w głowie pytanie – gdzie wyjść? Pro...

0 komentarzy opublikowany 7 miesięcy temu

Wojna w Ukrainie: jak pomóc uchodźcom?

Polacy i polskie firmy masowo ruszyli, by pomagać mieszkańcom ogarniętej wojną Ukrainy. Inicjatywy idą w tysiące, są natomiast bardzo rozproszone i trudno się w tym informacyjnym galimatiasie poruszać. Właśnie pows...

0 komentarzy opublikowany 11 miesięcy temu

Makabryczny Wrocław – Wroclavia zaprasza na niezwykłe spacery

„Makabryczny Wrocław” to czwarty spacer zorganizowany w lipcu przez Wroclavię.  Tym razem była to wycieczka pod znakiem słynnych morderstw, egzekucji i innych okropności.

0 komentarzy opublikowany 6 miesięcy temu

W podróż z gitarą. Rarytas od sklepu muzycznego z Wrocławia

Gitarowy maluch czy muzyczny gigant? Gitara basowa FingyBass to pełnoprawny, choć kompaktowy elektryczny instrument muzyczny, który razem z muzykiem może wyjechać poza Wrocław. Oferta sklepu muzycznego MihaDo Guitar Stu...

0 komentarzy opublikowany 6 miesięcy temu

Spotkania cyrkowo-kuglarskie dla każdego

Ivan Prinus - 30 mj. 2022

Kręcą kijem z ogniem na Rynku, żonglują kręglami na ulicach i tańczą z wachlarzami w parkach – to są artyści cyrkowi. Wyglądają pięknie i odważnie, a co ważniejsze ...

Przesilenie zimowe- noc potrwa aż 16 godzin!

Paulina Marjampolska - 22 gr. 2021

Dużymi krokami zbliża się pierwszy dzień zimy, a wraz z nim przesilenie zimowe. Od kilku tygodni już w godzinach wczesnopopołudniowych za oknem zapada zmrok, a zimowa chandra...

Bary “pod chmurką” we Wrocławiu

Agnieszka Zwolińska - 25 czrw. 2022

Lato, świecące słońce, leżak i zimne piwo. Bary we Wrocławiu kuszą lokalną muzyką, dobrym jedzeniem i chwilą odpoczynku. Jak wrocławianie reagują na powstające bary po...

Czy restauratorzy powinni sprawdzać paszporty covidowe gości?

Piotr Gładczak - 03 gr. 2021

Francja, Niemcy, Austria, Włochy. Między innymi w tych krajach, aby wejść do restauracji, klient zobowiązany jest do okazania paszportu covidowego. Czy jest szansa, aby w Pols...