
Wielki ranking pierogów – Festiwal Pierogów Świata
Gruzińskie pierożki chinkali, afgańskie bolani, a może japońskie gyoza? Dzisiaj rusza Festiwal Pierogów Świata! Trzy dniowe wydarzenie pełne światowych smaków. Co w programie?
Wszyscy chętni i chętne będą mieli okazję spróbować pierogów praktycznie z całego świata. Popularne na co dzień, jak i uwielbiane pierogi znajdziemy w różnych odsłonach i smakach. Na słodko, słono, ostro, czy na kwaśno. Farsze różne – mniej lub bardziej zaskakujące.
Kto odwiedzi Festiwal Pierogów?
Kung Fu Kimchi – to azjatycka restauracja, która przygotuje m.in. japońskie gyoza, czyli nadziewane głównie mięsem z dodatkiem kapusty pekińskiej czy imbiru pierożki. Oprócz tego będziemy mogli posmakować wietnamskich hacao z krewetką.
Chleb Gruziński “Tonis PURI” – tu na nas czekać będą gruzińskie chinkali, czyli pierożki wypełnione nadzieniem, często mięsnym i bulionem. Aby zjeść takiego pierożka, musimy nadgryźć ciasto i wypić bulion, tak aby trafił on do naszej buzi, a nie przykładowo na spodnie.
Persja – tutaj zjemy bolani, czyli afgańskie pierożki – choć na pierwszy rzut oka wyglądają jak chlebki. Dość płaskie pierożki z różnymi nadzieniami.
Pitaya Warszawa – tu z kolei znajdziemy wietnamskie pierożki, sajgonki i spring rollsy
Kuchnia gruzińska – to kolejne miejsce, gdzie dostaniemy chinkali!
Ottomańska Pokusa – tureckie smaki przed nami. Pierożki sigara w kształcie ruloników. W środku często znajdziemy sery typu feta.
Oprócz tego nie zabraknie też nie tylko pierogowych smaków. Okra z ryżem i pastą pomidorową, klasyczna baklava, zupa perska – wszystko to do spróbowania przez weekend. Polskich pierogów z pewnością nie zabraknie.
Festiwal Pierogów Świata
Odbywający się przez weekend 09-11 września festiwal jest miejscem pełnym aromatów, smaków i kultury. Festiwal odbywa się na Placu Nowy Targ.
Szczegółowy program znajdziecie tutaj (link), a festiwal odbywa się w podanych niżej godzinach
-
piątek 15:00 -21:00
-
sobota 12:00 – 21:00
-
niedziela 12:00 – 18:00
inicjatywy
miasto

Specjały Nadodrza last minute
W imprezie chodzi przede wszystkim o kulinarny hedonizm, związany z poznawaniem smaków Nadodrza, ale obecny jest w niej także element grywalizacji.

Nie tylko flanki na Słodowej. Studenci warzą piwo na uczelni
– Produkcja piwa to jeden z najstarszych procesów biotechnologicznych znanych ludzkości. [...] już w epoce neolitu człowiek wykonywał określone czynności, w wyniku których powstawało coś podobnego do piwa. Obecnie...

Naukowiec z PWr w finale światowego konkursu
Jerzy Łątka z Wydziału Architektury PWr awansował do finału międzynarodowego konkursu FameLab. Dr inż. arch. Łątka razem z dziewięciorgiem innych badaczy będzie miał okazję 25 listopada w zaledwie trzy minuty opo...

Bary pod chmurką [podsumowanie]
Chillout na leżakach, koncerty, picie zimnego piwa i drinków na piasku przy rzece - za to lubimy beach bary we Wrocławiu. Od ośmiu tygodni odwiedzaliśmy bary pod chmurką - te znane i kultowe oraz te nowe i obiecujące. ...
Wrocławski Gądów Mały – [SĄSIEDZKI WROCŁAW]
Karolina Winkowska - 16 sie 2022Dzisiaj ponownie przyjrzymy się kolejnej grupce na Facebooku, która ułatwia i usprawnia życie jednego z wrocławskich osiedli. Tym razem pod lupę bierzemy Gądów Mały.
Knajpy, które powinien poznać każdy wrocławski wegetarianin
Piotr Gładczak - 03 sty 2022Gdzie jedzą wrocławscy wegetarianie? Co prawda obecnie normalną sytuacją jest obecność wegetariańskich potraw w menu każdej restauracji, to jednak popularnością wśród w...
W podróż z gitarą. Rarytas od sklepu muzycznego z Wrocławia
Przemek Jankowski - 23 lip 2022Gitarowy maluch czy muzyczny gigant? Gitara basowa FingyBass to pełnoprawny, choć kompaktowy elektryczny instrument muzyczny, który razem z muzykiem może wyjechać poza Wrocła...
Jak Wrocław został drag queen w serialu Netflixa “Królow …
Aleksandra Dudra - 09 lip 2022Być może mieliście już okazję obejrzeć serial Netflixa „Królowa” (premiera: 23 czerwca 2022), w którym Andrzej Seweryn wciela się w rolę emerytowanego krawca, przemie...